Tudatos pénzügyek

Itt a nyár, újra kezd kinyílni a világ, be vagyunk oltva. Juhú! Mehetünk végre helyekre, ami azt is jelenti, hogy nagyobb eséllyel költhetjük a pénzünket és szomorúan távolodhatunk ezáltal a hosszú távú céljainktól. Magyarországon a pénz témája félig tabu (vagy teljesen?), és sokunknak kellemetlenséget okoz ezen akár gondolkodni is. Viszont akármilyen meglepő is, a mocskos anyagiakkal is lehet egészséges(ebb) kapcsolatot kialakítani, amit meg tud hálálni a későbbi énünk, a közvetlen környezetünk és akár a bolygó is. Ez az út is nehéz és rögös, de mikor érdemes elkezdeni, ha nem most? Ha ezt a cikket olvasod, már eggyel közelebb kerültél ahhoz, hogy változtass valami olyanon, amin mindig is akartál.

2021. június 14.
olvasási idő: 3 perc

A kezdeteim

18 éves korom óta fix bevételem van, de jó sokáig elég egészségtelen kapcsolatom volt a pénzzel. Fontos volt számomra a függetlenség és az önfenntartás, és emiatt inkább bevállaltam háromszor annyi munkát, suli mellett is. Nem voltam megelégedve az életemmel, viszont a bevételemet mindig elköltöttem. Ruhákra, étteremre, mindenféle szocializációhoz kapcsolódó tevékenységre és ki tudja még mire.

Igazából azt sem tudtam, hogy mire költök.

2015-ben viszont valahogy rátaláltam a The Financial Diet videóira a YouTube-on. Ez egy amerikai csatorna, ahol a pénzügyi tudatosságról beszélnek. Ekkor voltam 20 éves, és szép lassan elkezdett megfertőzni az ott közvetített szemlélet. Tényleg lassan, mert 3 évvel később, 2018-ban jutottam el oda, hogy megcsináljam az első éves költségvetésem.

Tudatos pénzügyek

Költségvetés

Szóval az történt, hogy megelégeltem, hogy kicsúszik a kezeim közül a pénz.

A Financial Diet videóit követve tudtam, hol kell kezdenem, mert ott minden videóban háromszor elhangzik, hogy megváltozik az életed, ha csinálsz egy éves költségvetési tervet.

De mi is az az éves költségvetés?

Bár bonyolultnak hangozhat, mégis elég egyszerű, semmiféle képzettség vagy különösebb matek-affinitás nem kell hozzá.

Az egész lényege az, hogy leírod a bevételeidet és megtervezed előre a kiadásaid és megtakarításaid.

Célszerű havi bontásban gondolkodni, vagy ha más ütemezésben érkezik a bevételed, akkor ahhoz igazítva. Különböző kategóriák (pl. számlák, félrerakás, kaja, egészségügy, háztartás, szépség, utazás, kultúra, hobbi, etc.) alapján osztod be a „várt költségeket”, tehát átgondolod, hogy nagyjából hogy szeretnéd a bevételedet elosztani, és ezt le is írod.

Itt viszont még nem ér véget a dolog: a hónap folyamán napi szinten vezeted a kiadásaidat a megfelelő kategóriában (pl ha vettél 3 répát, akkor bevezeted a „kaja” oszlopba az összeget „3 répa” címkével), majd hó végén összeveted a kategóriánkénti szummát az előre megtervezett összeggel. Pl X Ft-ot terveztél költeni kajára, és X+10.000 Ft jött ki.

Önmagában az, hogy leírod, mire mennyit költesz, nagyon sokat segít.

Hónapról hónapra alakul a kép a saját fogyasztási szokásaidról, és mielőtt költenél, automatikusan elgondolkodsz arról, hogy „hogy is állok ma? Belefér ez a keretembe? Ha nem, mi elől veszem el a pénzt?”

Számomra a kiadásaim tudatosítása segített abban, hogy az azonnali, instant örömöt okozó vásárlások helyett inkább a hosszabb távú céljaimra koncentráljak és feléjük haladjak.

Azzal, hogy kristálytiszta képed van arról, hogy mire költesz, rájössz, hogy azok a dolgok, amikre az életed beágyazódott elemeként tekintesz, csak az adott pillanatban elengedhetetlenek, és igazából vagy teljesen szükségtelenek, vagy helyettesíthetőek sokkal olcsóbb és jobb alternatívával.

Számomra például a legnagyobb pénzelszívó a mindennapos éttermi étkezések voltak. 2019 nyarán (másfél év budgetolás után) eljutottam odáig, hogy változtassak ezen és az irodába is hozott ételt vigyek. Oké, hogy kicsit több gondolkodást és előkészületet igényelt, de így összességében sokkal finomabb és egészségesebb ételeket ettem és kevesebbet költöttem kajára.

Tudatos pénzügyek

Eszközök

Excel

Én 2018 óta Excelben (Google Sheets) követem nyomon a kiadásaimat, az idei a negyedik költségvetésem. Eljutottam odáig, hogy tudjak félretenni és tudjam, hova megy a pénzem. Nem írok fel mindent részletesen, tehát ha vásárolok, akkor egy számlát egyben viszek fel és nem bontom tételeire. Nem követem, hogy hogy változik a répa ára, számomra az már frusztráló lenne.

Szeretem a grafikonokat, ezért szoktam hó végén, pár havonta (amikor eszembe jut) és év végén is kimutatásokat csinálni.

Ha te is szeretnéd nyomon követni a kiadásaid, nagyon tudom ajánlani a Financial Diet tartalmait. Összegyűjtötték röviden és érthetően ebben a cikkben azt, hogy hogy tudod a saját költségvetésed létrehozni.

Appok

Ha viszont nem vagy egy nagy Excel-guru, léteznek különféle ingyenes appok, amiket erre a célra hoztak létre. Ebben a cikkben találsz egy szuper listát.

Én egyébként az Excelen kívül a Splitwise appot használom, ami a kiadások megosztására készült.

Konklúzió

Mint az élet minden más területén is, a pénzügyi tudatosságban is az önismeret lehet nagy segítségünkre.

A budgetolás olyan, mint egy tükör.

Nekem sokat segített a céljaim meghatározásában, motivált arra, hogy tanuljak, képezzem tovább magam és haladjak a kijelölt céljaim felé. Nagyon ajánlom nektek is!

Köszönöm, hogy elolvastatok, és remélem, hasznos volt számotokra ez a cikk.

Legyen élményekben gazdag. tudatosan stresszmentes nyaratok!

Luca

Hasonló cikkek