Téli kapszulagardrób

Itt az első téli kapszulagardróbom, megnyugtató földszínekkel, klasszikus szabásokkal, másodkézből, gondosan összeválogatva. Ebben a bejegyzésben megosztom veletek azt is, mi foglalkoztat mostanában a legjobban az öltözködésemet illetően.

2021. december 06.
olvasási idő: 4 perc

Bevallom nektek, az elmúlt években a téli öltözködésem nem a kreativitásáról volt híres. Feketét feketével hordtam, nem invesztáltam gondolatot és pénzt abba, hogy egy kicsit jobban érezzem magam a téli ruháimban. Idén úgy döntöttem, hogy máshogy állok neki, megpróbálok összehozni egy működő kapszulagardróbot és végre beszerzek pár darabot, amitől csinosabbnak érezhetem magam.

Mire figyeltem oda a téli kapszularuhatár összeállításánál?

Mostanra megtanultam, hogy a praktikum mellett a fő ismérvei egy jó kapszulagardróbnak

a rétegezhetőség, kombinálhatóság és az egységes színskála.

Színskála

Az eddigi kapszuláim millió sebből véreztek, ez sem lett tökéletes, de mesélek inkább arról, hogy mi az, amire jobban szerettem volna fókuszálni ebben a szezonban.

Fókuszban a szettek kohéziója

Ősszel elvégeztem egy külföldi stílustanácsadó, Style Thoughts by Rita (akinek a stílustipizáló rendszeréről itt írtam) egyhetes önismereti stílusfeltérképező kurzusát, ami sokat segített abban, hogy objektívebben lássam magam. Ráébredtem arra, hogy

az eddigi kapszulagardróbjaimból öltözködve gyakran néztem ki úgy, mint aki csak magára kapott valamit, ezt pedig nem éreztem magaménak.

A ruhatárak összeállításánál azzal voltam elfoglalva, hogy a bekerülő darabokat megfeleltessem az összetett szempontrendszeremnek. Színes akartam lenni és egyben sokfajta kombinációt akartam kihozni a ruhákból. Közben pedig

megfeledkeztem arról az elementáris igényemről, hogy “megjelenjek”, azaz hogy a kinézetem tetőtől talpig egy történetet meséljen el.

Amint ezt felismertem, elkezdtem újra odafigyelni arra, hogy legyen egy témája a napi szettemnek, valamint koherens és harmonikus legyen, amit magamon viselek. Ehhez segítségül hívtam a homogén színeket és formákat, a kapszulagardrób összeállításánál visszaszorítottam a sokféle színt és mintát.

Kötött ruhák

Ilyen lett a kapszularuhatár

A téli ruhatáram a többi évszakhoz képest más formákkal dolgozik: egyberuhák helyett térd fölé érő szoknyákat hordok vastag harisnyával, a meleg szövetkabátok miatt pedig nem működnek a denevérujjak.

Az összeállításhoz az átválogatott szekrényem meglévő elemeit egészítettem ki két kabáttal, két cipővel, két szoknyával és egy felsővel. Mindent másodkézből szereztem be. Ezek mellett kötöttem magamnak egy sapkát egy fantasztikus kasmírfonalból, amit szintén turiztam.

A ruhatár így végül 37 darabból áll, ezek közül van: 15 felső, 5 alsó, 4 pulcsi, 3 kabát, 3 cipő, 3 sál, 2 sapka, 1 kesztyű és 2 táska.

A mínuszok beköszöntével elő fogom venni a szőrmemellényemet, a vastagabb csizmámat és még 1-2 melegebb darabot, amik most egy könnyen elérhető fiókban pihennek. Szokásomhoz híven megmutatom nektek a ruhatár darabjait, jelezve, hogy melyik darabot mikor szereztem be (új jelzés).

Felsők

Ekrü csónaknyakú GOTS pamutfelső, amit Wake Me In Spring Petra varrt nekem (2021), bézs aláöltöző (2021), bézs hosszúujjú (ezeréves fast fashion), mandulaszínű garbó (2021), homokszínű garbó (2020), barack gyapjú-selyem hosszúujjú (2020), türkiz kasmírfelső (új), türkiz gyapjú-pamut kézzel kötött felső (2020), tóp csónaknyakú felső (2020), tóp hosszúujjú V kivágással (2020), csokibarna merinogyapjú hosszúujjú (2020), szürke body (2016), szürke selyemblúz (2016), fekete top (2019, húgomtól örökölt), fekete garbó (2016).

Kapszulagardrób felsők

Alsók és rétegek

Négyzetes szürke-barna viszkózszoknya (új), barna halszálkamintás gyapjúszoknya (új), fekete pamutszoknya (2020), navy jól szabott nadrág (2021), fekete skinny jeans (2020), bézs kasmírpulcsi (talán 2019), szürke angoramix pulcsi (2021), zöld angoramix pulcsi (2021), cirmos elegáns kardigán (2018), szürke pamutkabát (új), fahéjszínű gyapjú-kasmír kabát (2020), a húgomtól elkunyizott barna teveszőr maxikabát (új).

Kapszulagardrób alsók és rétegek

Kiegészítők

Bézs kasmír-selyem sál (saját szövés, 2021), mályvabarna merino-selyem sál (saját szövés, 2021), barack selyem-merino sál (saját szövés, 2021), tóp velúr cipő (új), fahéj bokacsizma (2021), sötétbarna lovaglócsizma (új), fekete bőrtáska (2019), szürke kistáska (2021). Öv, napszemüveg, fülbevaló (ezeket nem számoltam be, mivel csak 1 van belőlük és szinte állandóan hordom őket). Ezeken kívül még 2 sapka (kasmír, saját kötés, új és egy 2019-es fekete gyapjúsapka), illetve 1 db bőrkesztyű (2019) képezik a ruhatáram részét.

Kiegészítők

Merre tovább?

Mint mindig, most sem teljesen kerek még a ruhatár. A teveszőr kabátot néhány helyen megrágták a molyok, azokat a részeket gyöngyhímzéssel szeretném eltakarni. Még van vele munkám, de szerintem csak a téli szünetben lesz rá időm, mert addig ajándékot gyártok. Pulcsi-fronton rosszul állok, a denevérujj-mániám miatt még mindig nincs rendes egyszerű, vékony, de meleg pulóverem. Szeretnék szerezni egy-két kasmír vagy merinógyapjú pulcsit.

Nekem egyelőre nagyon tetszik a mostani ruhatáram, megkönnyebbülés, hogy kevés fekete van benne, és tele van csupa megnyugtató földszínnel.

Te csinálsz most télen kapszulagardróbot? Ha igen, szívesen hallanék róla! Oszd meg az instán, ha van kedved.

Legyen szép napod!

Luca