Tavaszi kapszulagardrób

Idén tavasszal új ruhák vásárlása helyett megpróbálom a meglévőkből kihozni a maxot! Összeállítottam a 2021 tavaszi kapszulagardróbomat. 33 darabból áll, és van benne mindenféle, amiben kényelmesen és jól tudom magam érezni. Ebben a bejegyzésben megmutatom nektek a kiválasztott ruhákat és hogy milyen szempontokat vettem figyelembe a válogatásnál.

2021. április 05.
olvasási idő: 6 perc

Kapszulagardrób

Szeretek a ruháimmal foglalkozni, pakolgatni, rakosgatni őket. Ha olvassátok a blogom, tudjátok, hogy nemrég bekerültek a szekrényembe a tavaszi ruháim. Egy utána következő bejegyzésben pedig reflektáltam a tavalyi évre és szembejött a nyári kapszulagardrób-kihívás, amit végigcsináltam, és emiatt megjött a kedvem egy tavaszi kapszula összeállításához is. A cikk elkészültéhez hozzájárult az is, hogy az Instagramon Nóri (Zöld gardrób) is sokat beszél mostanában az ő saját kapszulájáról.

Mi a kapszulagardrób?

Először a YouTube-on találkoztam a kapszulagardrób fogalmával 4 éve, Justine Leconte videóiban. De mi is az pontosan? Nem kindertojásba rejtett pici ruhácskák, bár az ötlet eléggé tetszik, és ha kislány lennék, imádnám.

Ha röviden akarjuk összefoglalni, a kapszulagardrób egy

limitált számú ruhákból álló, személyre szabott, praktikus és a tulajdonosát kifejező mini-ruhatár.

Ha rákeresel a neten, csupa monokróm, alapszínekből álló ruhatárakat találsz (fekete-fehér-szürke-bézs? hát, ez nem túl izgi). Talán azért alakult ez így, mert a kapszulagardrób felé inkább azok orientálódnak, akik az öltözködésben a praktikumot, minimalizmust keresik és mivel a nagyon színes ruhákat nehéz jól kombinálni, ezért óvakodnak tőlük. Egy ideje viszont követek pár olyan tartalomkészítőt, akik az egyéniség-kifejezést promotálják és színes, vagy éppen formabontóbb ruhákkal hoznak létre kapszulagardróbokat.

A kapszulagardrób és én

Én 2020 nyarán próbáltam ki először a kapszulagardróbot. Akkor nem annyira vettem komolyan a „szabályokat”, sokat kísérleteztem közben és jártam a turkálókat, hogy jobban megtaláljam, mi az, ami én vagyok. Az az időszak abban segített, hogy rájöjjek pár dologra magammal és a ruhatárammal kapcsolatban. Például felfedeztem a színtípusom, rácsodálkoztam néhány számomra előnyös szabásra és elfogadtam, hogy akkor érzem magam kényelmesen, ha alul fekete ruhadarab van rajtam.
A tavaly nyári tapasztalataimat ebben a Holy Duck! cikkben elolvashatjátok. Ezután megpróbáltam egy őszi kapszulagardróbot is összeállítani, de végül pihentettem a dolgot egészen mostanáig, amikor is úgy érzem, készen állok arra, hogy újra belevágjak a „kapszulázásba”. Az azóta eltelt időben többet gondolkodtam magamon, a ruháimon, előkerültek nagyon régi ruhadarabjaim és beszereztem pár (számomra) újat, figyelembe véve a fontossá vált szempontjaimat.

Kapszulagardrób

Összeállítás

Rengeteg cikk és videó található a neten arról, hogy hogyan állítsd össze a saját kapszularuhatárad. Nincs benne semmi ördöngösség, csak pár dolgot érdemes figyelembe venni. A lényege, hogy átgondold, hogy milyen idő lesz, milyen tevékenységeket tervezel az adott időszakra és miket szeretsz viselni.

Időjárás

Az én kapszulám április és május hónapokra készül, az időjárás terén 10°C és 25°C közötti hőmérsékletre számítok, szél és csapadék lehet bőven, de melegebb, nyáriasabb idő is lehetséges, úgyhogy szükségem lesz ujjatlanokra, meleg és szélfogó rétegekre és az esőre is fel kell készülnöm.

Tevékenységek

 • Home office (ezúttal otthonra is fel szeretnék öltözni);
 • Heti 1 nap az irodában (nincs dresszkód);
 • Bevásárlás, kinti séta, kötés a szabadban;
 • Találkozás a barátnőkkel a szabadban (piknik, séta, stb);
 • Biciklizés (közlekedési eszközként használva);
 • Kirándulás (erre külön szabadidő-ruhát szánok);
 • Otthoni tevékenységek (ezekre is külön otthoni ruhát szánok).

Amit szeretek

 • Kényelmes, jól szellőző, lágy esésű természetes anyagok (selyem, len, pamut, viszkóz);
 • Vékony sziluettű outfit (felül egyenes/bő szabást is szeretek, alul pedig hosszú formákat. pl: ceruzanadrág, hosszú átlapolós ruhák);
 • Felül a színtípusomnak megfelelő lágy ősz színek (többnyire), alul jellemzően fekete;
 • A stílusomat jelenleg ezzel a 3 kifejezéssel tudnám leírni: klasszikus, nyugodt, sportosan elegáns;
 • Amit pedig nem szeretek: mozgalmas minták, élénk színek, zsákszabás - ezek mind elnyomnak engem.

A ruhadarabok összeválogatását két lépcsőben végeztem el. Először kiválogattam az esélyes versenyzőket, aztán pár nap elteltével azokat is átválogatva leredukáltam a mennyiséget 33 darabra (kabátot, táskát, cipőt, kiegészítőket beleértve). Így lett összesen 9 felső, 7 alsó (2 szoknya, 2 ruha, 3 nadrág), 7 réteg (1 garbó, 2 kardigán, 4 kabát), 3 cipő, 2 táska és 5 sál.

A ruhák

Meg is mutatom nektek az összeválogatott ruhadarabjaimat, amiket nagyon várok, hogy végre hordhassak a hosszú tél után. 😊

Felsők

Bézs len-selyem oversized blúz, bézs selyembetétes, hátulmegkötős ¾ ujjú felső, mandulaszínű garbó, a len-pamut felső amit kötöttem, keki lenvászon zsebes lenge felső, menta színű selyem ujjatlan, kékeszöld viszkózblúz, taupe atléta, taupe oversized csónaknyakú kötött felső.

Felsők

Alsók

Ujjatlan kékeszöld ruha, romantikus bébikék ruha, bézs GAP farmerszoknya, fekete gombos pamutszoknya, fekete bokavillantó cigarettafarmer, anyukám magasderekú vászonnadrágja, szoknyahatású magasderekú bő szárú nadrág.

Alsók

Rétegek

Vékony bambusz-selyem kardigán, kasmírkardigán, fekete garbó, almazöld retro H&M széldzseki, „Sherlock-pelerin”, bajor szövetkabátka selyembéléssel, fekete aszimmetrikus dzseki.

Rétegek

Kiegészítők

Barna műbőr hátizsák, fekete bőr tote, 4 selyemkendő, a pamutfelvetésben szőtt kasmír-selyem sálam melynek szövéséről ebben a cikkben írtam.

Kiegészítők

Cipők

Fekete Tamaris loafer, Hilfiger szürkeorrú sportcipő, chunky sportcipő.

Cipők

Egyébként mindent másodkézből szereztem be. Ez alól kivétel a saját szövésű sálam, a chunky sportcipő, a fekete asszimmetrikus dzseki és a két táska. Emellett nagyon büszke vagyok arra, hogy az egyik felsőmet én készítettem, ráadásul azt is second hand fonalakból.

Hiányzó ruhák

A ruhatáram összeállítása közben észrevettem azt, hogy bár a felsőkben azt szeretem, ha oversized hatásúak, a pulcsijaim és kabátjaim ezt nem nagyon követik le, mert azok többnyire vékony sziluettűek. Amikor egy oversized blúzra felveszek egy vékony pulcsit, idiótán nézek ki, felgyűrődik a blúz, stb. Emiatt jelenleg a felsőimet nehezen tudom rétegezni, mert csak úgy működnek együtt, ha egyből a kabátot húzom rájuk. Van néhány alakkövető felsőm is, így amikor hidegebb idő van, azokat hordom a pulcsi-kabát kombó alatt, de ezek limitált lehetőséget adnak. Erre a problémára ki szeretnék találni valami megoldást. Egyelőre az jutott eszembe, hogy szeretnék egy oversized kötött pulcsit (amit lehet, hogy én kötök meg), és az egy jó kiegészítés lehet arra az esetre, ha rétegezni szeretném a ruhadarabokat, de szeretném, ha maradna az oversized effektus. Bár ez azt még mindig nem oldja meg azt, hogy kabátot vegyek fel a pulcsira, úgyhogy ezen még gondolkodom…

Egyébként a következő pulcsit néztem ki, amit szívesen megkötnék ebben a színben és hordanám. Ez a Petite Knit Balloon Sweater nevű mintája.

Balloon sweater

Bár ruhát venni a következő két hónapra nem tervezek, egy kendőt biztosan szeretnék kötni, hiszen csatlakozom a Kis Kos Műhely “közösen, szabadon” kendős kihívásához, melynek lényege, hogy a virtuális térben közösen kössünk egy szép és hordható kendőt, mindenki a saját ízlésének, tempójának megfelelően. Ha jól sikerül a kendőm, szeretném hordani és beépíteni a tavaszi kapszulámba. 😊

Az oversized pulcsi mellett hiányzik még egy stílusos esőkabát is, amit évek óta keresek, de eddig nem jött szembe a tökéletes darab. Erre főleg a biciklizések miatt lenne szükségem.

Amit várok

Kíváncsi vagyok, mennyire végeztem jó munkát a válogatással, és mennyire fogom szeretni az egyes darabokat. A kapszularuhatártól most a következőket remélem:

 • változatosabban fogok öltözni (jobban megpróbálom kombinálni a meglévő ruhadarabjaimat);
 • megtalálom, hogyan tudom “összekapcsolni a ruháimat”, hogy mindent tudjak hordani, amit szeretek;
 • és azzal, hogy otthonra is felöltözök, produktívabb leszek.

Kapszulagardróbos outfit posztokat egy külön bejegyzésben, illetve az Instagramon fogok megosztani.

Köszi, hogy elolvastál! 😊

Luca