Metamorfózis

Poór Petrával beszélgettünk ruhákról, a saját személyes stílusunkról és a nővé válás folyamatáról. Ismerjétek meg a mi metamorfózisunk történetét!

2021. augusztus 16.
olvasási idő: 3 perc

Petra és én a szoknyákban. amit varrtunk

Elérkezett a blog történetében az a pont, amikor nem csak én mesélek a stílusomról és öltözködési utamról! Egy olyan lánnyal dolgozunk most közösen, aki ugyanúgy él-hal a ruhákért, mint én. Az instán és blogján követhetitek a varrással kapcsolatos útját. Ő is szeret másodkézből öltözködni, támogatja a hazai tervezőket, és a fenntartható divat nagy rajongója.

Nem másról van szó, mint Poór Petráról, a Barack és púder blog és a Wake Me In Spring instaoldal szerzőjéről.

Petrával idén nyáron mindketten kapszulagardróbból öltözködünk. Ennek apropóján készültünk nektek mindenféle izgalmas dologgal, amiket a következő hetekben megosztunk veletek. Ha még nem követnétek Petrát, mindenképpen nézzetek rá az Instagramjára, ahol nemcsak hasznos, hanem inspiráló tartalmakkal is találkozhattok.

Petra a sajátkészítésű ruhájában

Petra a saját készítésű ruhájában.

Miért a ruhák?

Petra saját bevallása szerint mindig is szerette a ruhákat. Tinikorában elkezdte érdekelni a divat, akkoriban kezdett el csajos magazinokat olvasni és YouTube videókat nézni kapszulagardróbokról és stíluskeresésről. Egy időben dolgozott fast fashion boltban is, viszont amikor jobban beleásta magát a divatipar működésébe, elborzadt, és irányt váltott: elkezdett érdeklődni a hazai tervezésű és gyártású ruhadarabok iránt és a másodkézből vásárlás fontosabb lett az életében.

Saját blogját két éve indította útjára, azóta varr is, ami akkora szerelem lett, hogy elkezdte egy saját vállalkozás terveit szövögetni.

Ami engem illet, én egy kicsit más utat jártam be. Hiába imádtam mindig is öltözködni, sokáig harcoltam az ellen, hogy ruhákkal foglalkozzak. Azt gondoltam, hogy ez a téma túl felszínes, és annyi sokkal hasznosabb dolog van a világon. Aztán mégis itt kötöttem ki, és minél inkább beleásom magam az öltözködés világába, annál inkább rájövök, hogy egyáltalán nem felszínes ez a terület. Felismertem, hogy ha kényelmes és önazonos ruhákat hordunk, nagyobb esélyünk van a kiteljesedésre. Jobban érezhetjük magunkat a bőrünkben, kiegyensúlyozattabbak és boldogabbak lehetünk.

Luca zöld ruhában

Én a kedvenc nyári ruhámban. Ruha, karkötő, selyemsál: másodkézből.

Így gondolja ezt Petra is, aki rávilágított arra, hogy

bennünk az a közös, hogy nem a divatot követjük, hanem sokkal inkább a saját személyes stílusunk megtalálása foglalkoztat.

De miért is olyan érdekes ez a téma?

Nővé válás

A nők a különböző életciklusaikban mást és mást várnak el az öltözködéstől. Elfogadást, beolvadást, csoporthoz tartozást, kitűnést, kényelmet, praktikusságot, védelmet, figyelmet, és még sorolhatnám. Mi Petrával a húszas éveinket tapossuk, ami azt is jelenti, hogy ezekben az években rengeteg változáson megy keresztül az életünk.

Szép lassan felnőtté és nővé cseperedünk, elkezdjük keresni és megtalálni a személyiségünkben az állandó dolgokat. És megpróbáljuk azokat a külvilág számára is kifejezni: tettekkel, szavakkal, ruhákkal és a megjelenésünkkel.

Mivel mi már a “tudatos generációhoz” tartozunk, vásárlás előtt informálódunk, kérdéseket teszünk fel, és gondolkodunk. Első körben magunkról és a stílusunkról. De milyen kérdéseket is gondolunk át?

Megkértem Petrát, hogy írja le 3 szóban a stílusát. Saját bevallása szerint az az utóbbi időben sokat változott. Egy éve még a “romantikus, vintage, csajos” trióval írta volna körül önmagát. Idén viszont a romantikus átalakult valami mássá: már inkább nőies és kacér, mint kislányos és visszafogott. Petrának van egy vagány és szókimondó oldala, amit eddig nem nagyon mutatott meg, de már kezdi elfogadni és kibontakoztatni. Azt vette észre, hogy mostanában az alakkövető, nőiesebb ruhákat részesíti inkább előnyben, mint a nagy libbenős szoknyákat.

Mert ha valakinek jó feneke van, miért takarná el, amikor ki is lehet hangsúlyozni?

Én, akinek mindig is a laposabb oldalon volt a feneke, csak bátorítani tudtam Petrát abban, hogy nyugodtan emelje ki az adottságait.

Petra a sajátkészítésű ceruzaszoknyában

Madeira ceruzaszoknya: Petra varrta. Szaténfelső: másodkézből. Szemüveg: Thinwood Szemüvegszabóság. Táska: Petra újrafestett régi táskája.

Mindketten eljutottunk odáig az önfeltérképezési utunk során, hogy már büszkék vagyunk arra, hogy nők vagyunk. Már nem akarunk elbújni, vagy teljesen mások lenni. Petra például bátrabban emeli ki a klasszikus nőies ildomait, én pedig a magas, sportos, éteri alkatomat.

Ugyanakkor a hiányosságainkat is objektívebben mérjük fel: amin változtatni nem tudunk, elfogadjuk és megszeretjük, amin pedig igen, abból megpróbáljuk kihozni a maximumot.

Fontosnak tartjuk a mozgást, a testtartásunk javítását és a fittséget. Ugyanis ha teszünk azért, hogy a testünk egy jobb hely legyen, könnyebben tudunk harmóniában lenni önmagunkkal.

Petra és Luca zöld ruhában

Petra zöld ruhája: Cabalafashion.hu. Fülbevaló: Csecsebecse.

Ha tetszett ez a bejegyzés, osszátok meg az ismerőseitekkel! Minden apró visszajelzést nagyon köszönünk.

A fotókat Halmai Gyöngyi készítette.

Köszönjük, hogy elolvastatok!

Luca