Online 2nd hand

Utánanéztem annak, hol érdemes használt ruhát venni online. Ebben a cikkben megtalálhatjátok az általam megbízhatónak ítélt lelőhelyeket.

2021. március 29.
olvasási idő: 6 perc

Vintage ruhák

A turkálók nagy rajongójaként nekem sem esett a legjobban a boltok teljes lezárása. Nem lettek elvonási tüneteim, de azért szerettem volna 1-2 ruhadarabot beszerezni a készülő tavaszi kapszulagardróbomba (erről majd egy külön cikkben olvashattok), emiatt elkezdtem felkutatni az online használtruha-lelőhelyeket. Összegyűjtöttem nektek őket, hogy legközelebb ti is tudjátok, hol keressétek a következő szerelem-darabotokat.

Vintage vagy preloved

A használt ruha sokféle lehet: retró, vintage, preloved? Ha nem voltál benne biztos, hogy vannak ezek a kifejezések használva, itt egy kis segítség:

Vintage: 1975 előtti ruhadarabok, melyek főként természetes anyagúak (bőr, szőrme, selyem, pamut, etc). 1960-tól műszálas ruhák is léteznek, ezért nem csak természetes anyagú vintage ruhákkal találkozhatunk.

Retro: 1975-1990-es évek öltözékei. Ahogy haladunk előre a korral, már a 2000-es évek bizonyos ruhadarabjai is minősülhetnek retrónak.

Használt ruha/second hand/preloved: Bármi, amit előtte valaki birtokolt és meg szeretne tőle válni.

Marilyn Monroe

Instagram

Az „online turi” fogalma nem annyira értelmezhető, hiszen a turi lényege, hogy „túrsz”, azaz megfogod a ruhadarabokat és előveszed azt, ami tetszik.

Egy ömlesztett halmazból kiválasztasz valamit, ami valamiért érdekel.

Épp emiatt hasonlít szerintem az Instagram felülete a leginkább erre a turi-élményre: ott szűrés nélkül, egy halmaz ruhából kiválaszthatod azt, ami tetszik.
Léteznek nagyon szuper Instagram-fiókok, amik kifejezetten használtruha-kereskedéssel foglalkoznak. Általában mindegyiknek van egy fő irányvonala (pl csak vintage, inkább retro vagy olcsóbb preloved darabok), és stílusa ami miatt érdemes bekövetni és résen lenni, hátha egyszer pont az a ruhadarab kerül elő, amire mindig is vágytál.

Ki tudja használni? Bárki, akinek van Instagram fiókja.
A vásárlás menete: Az Instán a szabályok nem kötöttek, az adott fiók preferenciái a mérvadók. Általában viszont úgy néz ki a vásárlás folyamata, hogy ha megtetszik egy darab, a poszt alatt kommentben vagy privát üzenetben érdeklődsz a részletek iránt vagy lefoglalod. Az adott ruhadarab előre utalással lehet a tiéd, amit aztán postáznak az általad megadott címre. Néhány fióknak van saját webshopja, ebben az esetben azon keresztül folyik a vásárlás.
Árkategória: Az Instán is lehet találni mindenfélét, rosszabb minőségű olcsóbb termékekkel foglalkozó fiókokat és egészen jó minőségű, vintage vagy designer darabok kereskedőit is. Nekem az online térben nincs türelmem a silány fast fashion dolgok nézegetéséhez (amiket a turikban elviselek az alacsony árak miatt), ezért kizárólag gondosan válogatott, jó minőségű árukkal foglalkozó fiókokat követek be és mutatok meg nektek most.

Néhány ilyen lelőhely

RUHA Recycled fashionstore (Szentendre) - Ruhabevétellel is foglalkoznak, magyar designerek second hand termékei is megtalálhatóak. A honlapjukon keresztül vásárolhatsz, így Instán kívüliek számára is nyitott a terep!

Typo showroom - Vintage és retro ruhák lelőhelye, a 90-es évek divatja rajongóinak igazi kánaán, de időtálló, klasszikus darabokat is árulnak.

Vintage treats - Különleges vintage darabok a régi idők kedvelőinek.

Wednesday store - Válogatott vintage darabok, sok second hand bőr cucc, hangulatos fotókkal tálalva.

Levendulatoby - Minőségi anyagú, különleges ruhák kollekciója. Vintage designer darabokat is találsz, a honlapon keresztül vásárolhatsz.

Reused bolt (Szombathely) - Közösségi ruhabolt, a nagyon kedves Kovács Delinke fenntartható divattal foglalkozó stylist vezetésével.

Nemrég indultak

A következő vállalkozások nemrég indultak az Instagramon. Érdemes őket követni, mert nagyon szép ruhákat válogatnak össze.

Repop.studio - A visszafogott elegancia jegyében gondosan, jó ízléssel válogatott minőségi ruhadarabokat találsz az Instagramjukon. Imádom, hogy a posztjaik alatt mindig feltüntetik a ruhák részletes anyagösszetételét és árát, ami sajnos egyelőre egyáltalán nem jellemző a kereskedők nagy részére. Remélem, sokan követik majd a példájukat, mert az online vásárláskor különösen fontos az anyagösszetétel ismerete, hiszen mivel nem tudod kézzel megfogni az adott ruhadarabot, nem fogod tudni azt se, hogy mennyire kényelmes az a bőrödön.

En route - Vintage, retro és preloved stílusos, időtálló ruhák, minőségi anyagokból. Alap- és statement darabok egyaránt megtalálhatóak. A ruhák részletei (méret, anyagleírás) a leírásban fel vannak tüntetve, ez pluszpont!

Leon - Vintage és preloved darabok a letisztultság jegyében.

Preloved by Llushka - Alapdarabok vadászatához tökéletes!

Ha viszont célirányosabban állnál hozzá a ruhavadászathoz, léteznek más felületek, ahol szűrők segítségével könnyebben megtalálhatod azt, amire épp szükséged van.

Facebook Marketplace

Az online turik felkutatásának folyamata közben eszembe jutott a Facebook Marketplace, ami a nagy kedvencem használt bútor/lakberendezési tárgyak beszerzéséhez. Az Instával ellentétben itt tudsz kulcsszavakra szűrni, ami nagyon hasznos, bár a tapasztalataim alapján nem a legpontosabb a keresőmotorja, részben azért, mert sok függ attól, hogy az eladó mennyire pontosan kategorizálta be az eladásra szánt terméket.
Az viszont számomra pozitívum, hogy van egy használható keresőfelülete, az árukínálat pedig folyamatosan frissül és tényleg nagyon jó dolgokra lehet akadni potom áron.
A beépített Messenger alkalmazáson keresztül instant fel lehet venni az eladóval a kapcsolatot és megbeszélni a részleteket. Mint mindenhol máshol, itt is ki lehet fogni fura eladókat és megbízhatatlan hirdetéseket, de ezeket józan ésszel ki lehet szűrni.

Ki tudja használni? Bárki, akinek van Facebook fiókja.
A vásárlás menete: Messengeren keresztül felveszed a kapcsolatot az eladóval, időpontot egyeztettek és személyesen megnézed/átveszed a terméket. Általában kézpénzzel fizetsz, az előre átutalás-postázás kombináció nem bevett szokás ezen a felületen.
Árkategória: Tapasztalataim szerint áron alul lehet hozzájutni cuccokhoz, mivel általában az az elsődleges motivációja az eladónak, hogy megszabaduljon egy adott terméktől. Az Instával ellentétben nincsenek viszont gondosan kiválogatva a ruhák, így a minőség megítélésében a saját tapasztalatokra lehet támaszkodni.

Facebook Marketplace

Vatera

A Vatera is egy remek felület arra, ha tudod, mit keresel. A szűrőin keresztül könnyen megtalálhatod a keresett darabot, az eladó értékelése funkció pedig segíthet abban, hogy kiszűrd a megbízhatatlan posztokat.

Ki tudja használni? Bárki, akinek van internete. A vásárláshoz szükséges egy fiókot létrehozni.
A vásárlás menete: A termék kiválasztása után a felületen keresztül fizetsz, majd a terméket postázzák az általad megadott címre.
Árkategória: A Marketplace-hez hasonlóan itt is szemfülesnek kell lenni. Gyakran a Vaterára is úgy kerülnek fel a használt termékek, hogy a tulajdonosuk meg szeretne szabadulni tőlük. Erre a felületre is igaz viszont az, hogy a minőség megítélésében a saját tapasztalatokra kell támaszkodni.

Vatera

Depop

A Depop egy használtruha-kereskedelemre épült alkalmazás, mely külföldön nagyobb népszerűségnek örvend, mint itthon. Valahogy úgy kell elképzelni, mint az Instagram és a Vatera keverékét, mert egyrészről megvannak benne a közösségi funkciók (pl lehet fiókokat és stílusokat követni), másrészről viszont szűrők, eladóértékelés és beépített, biztonságos fizetés segítségével teszi gördülékenyebbé a vásárlási élményt.

Hasznos lehet a Depop akkor, ha van pl egy influenszer, akinek tetszik a stílusa és szanáláskor feltölti a ruháit a Depop-fiókjába, mert így könnyen le lehet csapni a kiszelektált ruháira jó áron, vagy akkor is, ha pl a régió más vintage boltjai is érdekelnek (pl Szlovákia, Lengyelország), nagy valószínűséggel könnyebben megtalálod őket az alkalmazáson keresztül, mintha a Google-ben próbálkoznál keresőszavakkal.

Depop

Utánanéztem rengeteg más oldalnak is, viszont nem jelenítettem meg azokat, amiket nem találtam megbízhatónak vagy megfelelő minőségűnek. Az általam feltüntetett lista így hát teljes mértékben szubjektív és egyáltalán nem kizárólagos. Biztos vagyok benne, hogy kihagytam rengeteg nagyon szuper lelőhelyet.

Remélem azért, hogy tudtam nektek segíteni, és legközelebb, ha vásárolni szeretnétek, körbenéztek ti is ezeken a felületeken mielőtt újonnan vennétek valamit. Mert a használt ruha nagyon jó!

Kincsvadászatra fel! 😊

Luca