Nyári kapszulagardrób

Beszippantott a kapszulagardrób koncepciója! Megmutatom nektek az eddigi legszínesebb és számomra legizgalmasabb ruhatáram összeállításának folyamatát és végeredményét.

2021. május 31.
olvasási idő: 5 perc

Az egyik dolog, ami az elmúlt hetekben izgatottsággal töltött el, a nyári kapszulagardróbom megtervezése volt. Mostanában sokat foglalkozom az öltözködés témájával és azt érzem, hogy egyre közelebb kerülök magamhoz általa. Vannak azért pontok, amikor besokallok ezzel kapcsolatban is, például akkor, amikor a 10 napos állandó esőzésre sikerült belőni a tavaszbúcsúztató 10x10 kihívást. A kihívást végül megszakítottam és még egy insta-szünetet is tartottam. A szünet nagyon jól esett, rákoncentráltam többek között a nyári kapszulámra is, amit ebben a bejegyzésben meg is mutatok nektek.

Miért a kapszulagardrób?

A ruháimat sokáig nem tudatosan választottam, hanem mindig azt vettem meg, ami épp tetszett. Ezért gyakran előfordult amikor a szekrényem előtt álldogáltam, hogy azt éreztem, nem tudok mit felvenni, mert egy-egy ruhadarab nem áll a legjobban, vagy annyira „tematikus”, hogy csak 1-2 szettben tudom hordani és ahhoz épp nincs kedvem.

Az utóbbi időben elkezdtem kapszulagardróbozni azért, hogy

random ruhák kollekciója helyett egy kisebb, de engem sokkal jobban jellemző, jól kombinálható darabokból álló ruhatáram legyen.

A tavaszi kapszulagardróbom közel sem volt tökéletes, viszont összességében élveztem, hogy nem kell sokat gondolkodni, hogy mit vegyek fel, mert nagyjából passzolnak a ruháim egymáshoz. Az elmúlt két hónap alatt volt pár szett, amit kreatívan válogattam össze, alapesetben nem jutott volna eszembe. Nem utolsó sorban pedig a tőlem megszokottól színesebb ruhákat viseltem, amik jó hatással voltak a hangulatomra. Ezek alapján nem volt kérdés, hogy nyárra is szeretnék összeállítani egy a tavaszihoz hasonló ruhatárat.

Hibák? Avagy amit most jobban szeretnék csinálni

Már az összeállításnál tudtam, hogy a tavaszra kiválasztott ruháim nem fognak egy tökéletes kapszulagardróbot alkotni. Összegyűjtöttem tehát a tanulságokat, amik segítettek a nyári kapszulám formálásában.

  • Rétegezhetőség. Már az elején tudtam, hogy nem a legjobb irány, hogy az oversized felsőket szeretem, de alakkövető pulcsijaim és kabátjaim vannak, hiszen ezeket nem tudom együtt hordani. Éppen ezért a nyári kapszulámba beszereztem pár karcsúsított felsőt, mert egyrészt jobban is állnak, másrészt pedig megoldják a rétegezhetőség kérdését.
  • Színek. Amikor felfedeztem, hogy a földszínekben és a kekiben jól érzem magam, összegyűjtöttem jópár ilyen színű felsőt. Ez azt eredményezte, hogy kb az összes beválogatott felsőm hasonló hangulatú lett, amit egy idő után unalmasnak találtam. Ugyanez vonatkozik a nadrágokra is: csak fekete nadrágjaim vannak, és ezt is elkezdtem egy kicsit unni. A nyári kapszulámba új színeket hoztam be, és nagyon izgatott vagyok azzal kapcsolatban, hogy szeretni fogom-e őket.
  • Dolgok, amiket nem hordtam. Voltak ruhák, amik szinte csak azért kerültek be, mert sose hordtam őket, de azt gondoltam, hogy „majd most biztos fogom”. Megsúgom: most sem nyúltam feléjük. Ebbe a kategóriába tartoznak például a miniszoknyák. A nyári kapszulába nem válogattam be olyan darabot, amit amúgy nem szeretek, csak azért, hogy meglegyen egy bizonyos darabszám.

Kötni

A tervezés

A tervezéshez először is előszedtem a nyári ruháimat és eltettem azokat, amiket már nem érzek annyira magaménak (ebből volt pár, hiszen egy év alatt sokat változott az ízlésem és az önmagamról alkotott képem). A szeretett nyári darabjaimat kiegészítettem a ruhatáram más, szezon-függetlenebb darabjaival.

Összeírtam, hogy milyen dolgokat fogok a nyáron csinálni: van ebben home office, találkozás a barátnőkkel, (ha minden jól megy) némi bulizás, biciklizés, piknik, de olyan kiülős programok is, ahol csinosabb szeretnék lenni. Emellett néha be fogok menni az irodába, illetve egy esküvőre is megyek és szeretném azt is a kapszulámból megoldani. A nomádabb dolgokhoz (pl túra, evezés) más, erre hivatott gúnyát fogok ölteni.

A várható időjárást, tervezett programokat és beválogatott ruhákat figyelembe véve összeírtam, hogy mi az, ami hiányzik.

A listám legfontosabb eleme 1-2 jó nadrág megtalálása volt – ennek az az oka, hogy 1 db nadrágot választottam be a kapszulába, a többiben nem éreztem jól magam és nem szerettem volna erőltetni őket. Szerettem volna karcsúsított felsőket beszerezni – ezekből rosszul álltam a hosszú „bújkálós” éveim miatt. Hiányzott még a ruhatáramból egy rövidállású, magasnyakú bézs kötött pulcsi (amire már tavasz óta fenem a fogam), illetve egy rövidállású bézs bőrkabát.

Nadrágokat és felsőket találtam, a tökéletes pulóverre és bőrkabátra viszont nem akadtam rá.

Továbbra sincs egyébként esőkabátom, aminek a birtoklása a mostani időjárást figyelembe véve egyre sürgetőbb lenne, illetve a nyáresti biciklizésekre jól jönne egy szélfogó vékony parka. Több óhajom nincsen jelenleg.😊

Az újonnan bekerült darabok kiválasztásánál fontos volt, hogy kényelmesek legyenek, jól érezzem magam bennük, kombinálhatók legyenek a kapszula többi részével és másodkézből szerezzem be őket (újonnan nem vásárolok ruhát ezért). Azt gondolom, sikerült jó munkát végeznem, főleg az alsók terén, hiszen 2 nadrágot szereztem be, és varrtam magamnak egy szoknyát, amivel nagyjából megdupláztam a kapszulából kihozható outfitek számát.

Na de nézzük inkább a ruhákat!

Végül összesen 33 darabot válogattam be és 3 hónapon keresztül fogom őket viselni. Ez egybecseng a Project333 kihívással, a darabszám viszont véletlenül jött ki ennyire, és nem tartom magam a kihívás szigorúbb szabályaihoz, mert én a 33 darabomba nem számoltam bele a sálaimat és ékszereimet. A táskákat és cipőket viszont igen!

A nyári kollekcióm elemei tehát:

  • 10 alsó (2 overál, 4 ruha, 3 nadrág, 1 szoknya)
  • 8 felső
  • 8 réteg
  • 3 cipő
  • 4 táska

Alsók

Kapszulagardrób alsók

Csíkos lenkeverék overál (még nem hordtam), zöld “istennőruha”, babakék Ganni átlapolós ruha, kék “istennőruha”, terrakotta overál, fekete átlapolós ruha, magasderekú kockás sztreccs farmer (új), mályvabarna selyemszaténszoknya amit varrtam örökölt maradékanyagból (új), fáradtrózsaszín tengerésznadrág (új), fekete cigarettafarmer.

Felsők

Kapszulagardrób felsők

Fehér csónaknyakú póló (új), bézs hosszúujjú, bézs ujjatlan négyzetes kivágással (új), taupe laza selyemszatén ing, fáradtzöld viszkóz rövidujjú, pamut-len felső amit kötöttem, babakék ujjatlan (új), kék garbónyakú ujjatlan.

Rétegek

Kapszulagardrób rétegek

Barna merinogyapjú hosszúujjú V kivágással, taupe hosszú kardigán, gyönyörűen szabott bajor keki kabát, szürke oversized kötött pulcsi, világos taupe csónaknyakú pamutpulcsi 3/4 ujjal, bézs kötött poncsó pompommal, vékony bézs bambusz-selyem kardigán, barack színű merino-selyem hosszúujjú.

Kiegészítők

Kapszulagardrób kiegészítők Irizáló lábujjközes kék szandál, bézs loafer, fehér tornacipő. Fonott táska, barna műbőr hátizsák, fekete bőr tote, barna bőr kistáska. Napszemüveg, selyemsálak.

A 3 nyári hónap alatt a változtatás jogát fenntartom, de egyelőre nagyon elégedett vagyok a beválasztott ruhákkal: sosem volt ilyen csajos és színes a ruhatáram, és most azt érzem, hogy ez nagyon én vagyok. Az instán szokás szerint fogok posztolni tükörszelfiket az aktuális szettjeimről, ott velem tarthattok.

Köszönöm, hogy elolvastatok!

Legyen csodás napotok! 😊

Luca