Ruhavásárlás helyett

Tippek vásárlásmániásoknak. 6 dolog amit tehetsz, ha rádtörne a ruhavásárlási láz, avagy: hogyan állj ellen a Black Friday akcióknak?

2021. november 26.
olvasási idő: 3 perc

Rengetegen küzdünk vásárlási mániával, és a fogyasztói társadalom nem segíti elő a vásárlási késztetésről való leszokást. Én is hajlamos voltam olyan dolgok halmozására, amikre nem igazán volt szükségem, ezért összegyűjtöttem néhány tippet, amik számomra beváltak a lelassuláshoz. A tippeket a Black Friday aktualitása miatt hoztam, viszont én egész évben alkalmazom őket. 😊

1. Nyisd ki a szekrényed!

A legtöbbször azért megyünk vásárolni, mert úgy érezzük, hogy szükségünk van valamire, miközben fogalmunk sincs, mink van. Én épp ezért rendszeresen - 1-2 havonta - átpakolom a szekrényemet, és ezáltal mindig tisztább képem van arról, milyen is a jelenlegi ruhatáram. Engem jó érzéssel tölt el a ruháim megfogása, hajtogatása, tapogatása. Ha a meglévő ruháimmal kapcsolódok, máris kevésbé érzem a késztetést, hogy vadászatra induljak.

2. Írj listát!

Imádom a listákat, szükségem is van rájuk, hiszen ha nem írom le a dolgokat, képes vagyok mindent elfelejteni. Listát írni nem szégyen! Nézd meg a ruháidat, próbáld fel őket, és gondolkozz el, hogy mi az a ruhadarab, amivel több szettet tudnál kihozni a meglévő ruháidból. Egy semleges színű pulcsi? Egy jó nadrág? Ne arra gondolj, hogy mi tetszett máson, hanem hogy neked mi az, ami össze tudja kötni a meglévő ruháidat.

3. Hívd át a barátnőket, cseréljetek ruhákat!

Az egyik kedvenc programom a barátnős ruhacsere. Ha átpakoltátok a szekrényeteket, mindenki viheti azokat a gönceit, amiket már nem szívesen hord. Azt imádom ezekben, hogy mindig vannak óriási egymásra találások megunt ruhák és barátnők között. Ami neked nem kell, másnak lehet, hogy pont az lesz a kedvenc darabja! A többi ruha pedig véletlenül se kerüljön szemétbe: el lehet őket adni, adományboltba vinni, vagy textilkonténerbe elhelyezni.

4. Próbáld ki a kapszulagardróbot!

Hajlamosak vagyunk olyan ruhákat választani, amikbe valamiért beleszeretünk. Ezek többnyire különleges darabok, amik magukban nagyon jól néznek ki, viszont őket egymással kombinálva kicsit eklektikusak lesznek a szettjeink.

Ha túl sok ilyen ruhád van, érdemes lehet kiválasztani közülük a kedvenceidet és egymással kombinálni őket. Írj listát, rajzolj, szerkessz, játssz! A kapszulagardrób lényege, hogy foglalkozz magaddal és a meglévő ruháiddal: (újra) beléjük szeress, valósabb képed legyen az igényeidről.

4. Gondolkodj magadról

Mielőtt vad vásárlásba kezdenél, érdemes a belső hangra jobban odafigyelni, és megkérdezni magadtól a következőket:

  • Milyen vagyok valójában? Olyannak öltözöm, amilyen vagyok?
  • Milyen szeretnék lenni?
  • Hogy írna le a legjobb barátom?
  • Mik a kedvenc ruháim? Miért?
  • Mik voltak azok a szettek, amikben a legjobban éreztem magam az utóbbi időben?
  • Mi a legnagyobb nehézségem az öltözködésben?

Öngondoskodás a kedvenc kávézódban

5. Jutalmazd meg magad - máshogy!

Sokszor az impulzusvásárlással valójában csak egy kis dopaminfröccsre van szükségünk. De mi az a dopamin? Egy boldogsághormon, amely akkor aktiválódik, ha valamilyen pozitív hatás ér, vagy jutalomra számítasz. Az impulzusvásárlások során bizony sokszor csak arra van szükségünk, hogy megjutalmazva érezzük magunkat. Az eddigi pontok egy része is már erősen az öngondoskodáshoz kapcsolódik. De milyen más módokon tudjuk még ezt a pozitív érzést kiváltani függőségekbe való menekülés nélkül?

  • Dícsérd meg magad! Írd fel, hogy mik azok a pozitív dolgok, amik a héten/hónapban történtek, és amikre büszke lehetsz.
  • Tervezz! A tervezés az öngondoskodás egyik formája. Ha valós, könnyen teljesíthető célokat tűzöl ki, “nyeregben érezheted magad”, a teljesítésük pedig sikerélménnyel jár.
  • Ülj be a kedvenc könyveddel a kedvenc helyedre egy kávéra. Lassulj le, szemlélődj, hallgass zenét, töltődj!
  • Alkoss, kézimunkázz! A szövés, kötés, horgolás, varrás, hímzés, makramézás rengeteg készséget fejleszt, és nemcsak hogy szép ruháid lesznek általuk, hanem az alkotófolyamat és az eredmény is jó érzéssel fog eltölteni. De ha festeni, rajzolni, dekupázsolni vagy faragni szeretsz, mentálisan ugyanazt az eredményt éred el.

6. Tájékozódj!

Ha még ezek után is óriási késztetést érzel, hogy elköltsd az ehavi fizetésed egy jelentős részét egy plázában vagy webshopban, érdemes utánajárni annak, hogy hogyan is kerülnek be a ruhák a fast fashion boltokba, milyen körülmények között gyártják őket, és mit támogatsz a vásárlásoddal. Egy esti mozinak kezdésként nagyon ajánlom a The True Cost c. dokumentumfilmet, ami után garantáltan máshogy tekintesz majd a ruháidra. Néhány tartalomkészítő, akit érdemes bekövetni a témában való tájékozódáshoz: a magyarok közül Holy Duck! blog, Zöld gardrób, The Less Waste Stylist. Külföldi oldalak: a Fashion Revolution aktivistái, The Sustainable Fashion Forum, Venetia La Manna brit influenszer, Remake Our World.

Nem utolsó sorban pedig kövess engem is az Instagramon, ahol fenntartható öltözködés témában posztolok minden nap. 😊

Legyen szép hétvégéd!

Luca