Kibbe alkattípusok

Te tudod, milyen szabású és stílusú ruhák állnak jól? Nekem sokat segített a testfelépítésem megértésében David Kibbe 13 testalkattípusból álló rendszere, amit ebben a bejegyzésben megpróbáltam összefoglalni nektek.

2021. május 17.
olvasási idő: 5 perc

A legutóbbi cikkben olvashattatok arról, hogy hogyan jöttem rá a színtípusomra. Azzal egy sorozatot szerettem volna elindítani, melyben olyan rendszereket mutatok be, amik azért jöttek létre, hogy megkönnyítsék a nők számára a minél előnyösebb ruhák megtalálását.

Számomra azért érdekesek ezek az elméletek, mert egyrészt szeretem megtalálni az összefüggéseket és a harmóniát, másrészt pedig jó kis önismereti játéknak tartom az ezekkel való kísérletezést. Minél többféle rendszerben tudom beazonosítani magam, annál közelebb tudok kerülni a személyes stílusomhoz és tudatosítani az ösztönös választásaim miértjét (vagy épp végleg elengedni valamit, ami nem engem szolgál).

A tudatos ruhatárépítés nem utolsó sorban pedig a fenntartható öltözködés egyik alappillére: minél inkább ismered magad, annál kisebb eséllyel hozol meggondolatlan, impulzusszerű döntéseket.

Az ilyen döntések nem csak a bolygóra vannak rossz hatással, hanem az önértékelésünkre is – gondoljunk bele! Ha tele van mindenféle random ruhával a szekrényünk, úgy érezhetjük, hogy semmi sem áll jól és velünk van a baj, pedig nem.

Ebben a cikkben a testalkatokról írok nektek, és David Kibbe amerikai stylist a ’80-as években közzétett rendszerét mutatom be nektek, ami szerintem a mai napig is megállja a helyét.

Kibbe Dramatic Classic

Alma, körte, homokóra?

Ha a testalkattipizáló modellekre gondolunk, először valószínűleg mindenkinek a „gyümölcsös rendszer” jut eszébe, aminek vannak jó meglátásai is, viszont amiatt, hogy alapvetően azt hirdeti, hogy a homokóra testalkat a tökéletes, minden mást pedig optikailag „homokórásítani” kell, nem annyira rajonganak már érte a 21. századi nők. Addig oké, hogy vannak olyan ruhák, amik előnytelenül állnak bizonyos alkatoknak, de

miért nem lehet inkább azt hangsúlyozni, ami jó?

Kibbe

Először kb. 3 évvel ezelőtt a YouTube-on jött velem szembe David Kibbe 13 testalkatból álló rendszere. Mivel nem tudtam, hogy létezik más testalkat-fejtegetés a gyümölcsökön kívül, rögtön elkezdett érdekelni, hogy miről is van szó.

Kibbe rendszere az anatómiai adottságaink Yin és Yang (leegyszerűsítve: női vs férfi) egyensúlya alapján határoz meg típusokat és azoknak megfelelően ajánl különféle vonalakat, amiket a külsőnkben: ruházkodásban, sminkben, hajban érdemes alkalmazni.

David Kibbe egy amerikai stylist, aki rengeteg hírességet öltöztetett, a tapasztalatai alapján pedig kialakított egy saját rendszert, melyet a Metamorfózis (Metamorphosis: Discover Your Image Identity and Dazzle As Only You Can) című könyvében publikált 1987-ben. A könyvet gyakorlatilag lehetetlen beszerezni, az internet népe viszont valahogy rátalált és újra felkapta. A Kibbe rendszerről emiatt jelenleg csakis az interneten lehet nyomozni –a cikk végén megosztok veletek pár forrást, amikből én is tájékozódtam, hátha nektek is a segítségetekre lesznek.

Kibbe Metamorphosis

/Részlet Kibbe könyvéből/

Yin és Yang

A Kibbe rendszer a Yin és Yang egyensúlyra alapozza a kategóriáit. A Yin a nőies eneriájú, lágy tulajdonságokat jelképezi (alacsony, kerek, finom), a Yang pedig a férfiasabb energiájúakat (magas, éles, kemény vonalak). A legtöbb emberben mind a kettő jelen van, vannak viszont extrém esetek: erre hozza példának Marilyn Monroe-t (Yin) és Tilda Swintont (Yang), a kettő teljes egyensúlyát pedig Grace Kelly jelképezi. A Kibbe rendszer azt vallja, hogy nem lesz attól valaki kevésbé nőies, ha Yang-domináns adottságai vannak. Annyi lesz a különbség, hogy az ő nőiességét a kemény sziluettek, egyenes vonalak, vastag anyagok és bevállalós minták fogják inkább kihozni a fidres-fodros csipkék helyett.

A tulajdonságaink a testünk különböző területein eltérőek lehetnek. Pl lehet nagyon hosszú csontozatunk és kerek ildomaink, vagy lehetünk alacsonyak kevés „husival”. Kibbe rendszerébe mindenki beleillik. A Yin és Yang egyensúly szempontjából a legfontosabb a csontszerkezetünk és a „húsunk” lesz, de a végtagjaink (kézfej/lábfej) és arcszerkezetünk is segítségünkre lehet a tipizálásban, bár ez utóbbiak nem lesznek annyira meghatározók.

Kibbe body types /az öt alaptípus/

A Kibbe típusok

A Yin és Yang egyensúly alapján Kibbe öt alaptípust határoz meg, a többi 8 ezeknek a keveréke. Hogy egy példát hozzak: a klasszikusok családjába tartozik a „drámai-klasszikus” és a „lágy-klasszikus” altípus is, előbbibe a magasabb, „csontosabb” (pl Diane Kruger), utóbbiba pedig a kicsit alacsonyabb és kerekebb nők tartoznak (pl Marion Cotillard).

A Kibbe-típusoknál először is a vonalainkat és testfelépítésünket szükséges megértenünk. Ha megvan a típusunk, Kibbe ajánlásai segíthetnek abban, hogy beazonosítsuk, milyen sziluettek, esetleg minták vagy anyagok állhatnak jól.

Kibbe classics

A rendszer és én

Sosem voltam a ruhák világában teljesen elveszve, de azért kísérletezős időszakaim voltak, és az idő során megtanultam, hogy mi lesz az, ami biztos nem fog jól állni. A Kibbe rendszer emiatt nem egy óriási megvilágosodás volt, hanem inkább egy kalauz, ami a miértjeim megértésében segített.

Amikor felfedeztem ezt a modellt, egyből megpróbáltam magam elhelyezni benne, meg is csináltam a tesztet (amit a cikk végén belinkelek nektek), és megnéztem egy tucat videót és posztot ezzel kapcsolatban. Azt már az elején tudtam, hogy a „klasszikus családba” fogok tartozni (nem véletlenül hoztam nektek erről példát fentebb). Azért gondoltam így, mert hiába vagyok elég magas (176 cm), a testarányaim kiegyensúlyozottak, messziről vagy képeken nem tűnök hosszúnak, nem vagyok túl kerek de egyenes sem, tehát valahol középen helyezkedem el a Yin és Yang skálán.

Arra jutottam, hogy a drámai klasszikus kategóriába tartozhatok,

főleg a magasságom miatt, illetve amiatt, hogy csontjaim inkább hosszúak és erősek, és emiatt a testalkatom úgy is tud „erőt sugározni”, ha épp nem sportolok semmit.

A „drámai klasszikus” testalkatra Kibbe a „tiszta, éles, egyenes” vonalakat ajánlja, a függőleges sziluett kiemelését (pl hosszú nadrággal vagy szoknyával), kontrasztot az outfitben (sötét-világos vagy élénk-tört színek egyensúlya), és a jó minőségű, közepes vastagságú anyagokat jól szabott, strukturált ruhákban megvalósítva. Amikor ezt a leírást olvastam, úgy éreztem, nagyon is magamra találtam:

ez egy megerősítés volt azzal kapcsolatban, hogy miért húzott a szívem mindig az igényes, klasszikus szabások felé. Minden, ami túl boho, romantikus (yin) vagy modern, minimalista (yang) volt, egyszerűen nem állt jól.

A bejegyzésben található képeken felöltöztem a Kibbe-típusomnak megfelelően. A képeken viselt szettet szeretem és sokat is hordom, minden eleme a tavaszi kapszulagardróbom része. A táska és a szemüveg kivételével pedig mindegyik darab másodkézből került hozzám.

Kibbe Dramatic Classic

Akiktől tanultam

Magyar forrásokat sajnos egyáltalán nem találtam, de angolul elég sok elérhető anyag van a témában:

Remélem, fel tudtam kelteni az érdeklődéseteket ezzel a rendszerrel kapcsolatban! 😊

Köszönöm, hogy elolvastatok!

Luca