Kapszula-tanulságok

Mire érdemes odafigyelni egy kevés darabból álló, jól kombinálható ruhatár összeállításánál? Poór Petrával megosztjuk veletek a nyári kapszulagardróbunk tanulságait.

2021. szeptember 04.
olvasási idő: 4 perc

Idén nyáron Poór Petrával, a @wakemeinspring Instagram és a Barack és Púder blog tartalomkészítőjével dolgoztunk közösen. A munkánk alapjait az adta, hogy rengeteget beszélgettünk ruhákról, stílusról, kapszulagardróbról és fenntarthatóságról. Az együttműködésünk keretein belül született összessen 4 cikk (most olvassátok a negyediket, ami egyben sajnos az utolsó is).

Ha még nem olvastátok volna az előzőeket, nézzetek rájuk!

  • Ez a cikkem a saját stílusunk fejlődéséről és a nővé érés folyamatairól szól,
  • Petra első cikke a stílusinspirációinkat járja körbe,
  • Petra második cikke pedig a 2020 és 2021 nyári kapszulagardróbjainkat hasonlítja össze.

A mostaniban pedig az idei nyári kapszulagardróbunk tanulságairól olvashattok.

Nyári kapszulagardrób szettek

Szigorú szabályok? - amikhez nem érdemes ragaszkodni

A kapszulagardrób lényege, hogy kis mennyiségű, gondosan összeválogatott, egymással jól kombinálható ruhákból öltözködsz.

Az összeállított ruhatárad akkor jó, ha kifejezi az egyéniséged, passzol az életmódodhoz, a különböző hangulataidhoz és az időjáráshoz is. Kényelmes, praktikus, és egyben izgalmas és kifejező.

Sok megközelítés létezik a kapszulagradróbok összeállításával kapcsolatban, a legtöbben viszont talán azért rettennek el tőle, mert szigorú szabályokat kell követni (az egyik legnépszerűbb Project333-ben például 3 hónapon keresztül 33 ruhadarabot és kiegészítőt hordani, és közben nem szabad vásárolni).

Mi Petrával mindketten a liberálisabb vonalat képviseljük: nem szeretünk rigid szabályokhoz igazodni, így például nem ragaszkodtunk ahhoz, hogy fix darabszámból öltözködjünk, vagy hogy 3 hónapon keresztül ne kerüljön be új darab a szekrényünkbe.

Petra is és én is vásároltunk a 3 hónap alatt, igaz, nem sokat. Én kizárólag másodkézből szereztem be ruhákat, Petra ruhatára preloved darabokkal és egy magyar tervezői ruhával egészült ki - ez utóbbi végül a kedvence lett.

Mindketten szeretünk kiegészítőkkel játszani, nyáron ezt érdemes is kihasználni, hiszen a ruhák kevesebbet takarnak - egy nagy fülbevaló, nyaklánc, karkötő vagy sál bármilyen szettet képes feldobni. Így mi nem számoltuk bele a kiegészítőinket sem a kapszulagardróbunkba, hiszen ezek azok, amik miatt az öltözködés játék tud lenni, és nekünk nagy szükségünk is volt a játékosságra.

Jó tippek - ami számunkra bevált

Alkalmazkodj az időjáráshoz!

Június első hetében még huszon-pár fokok voltak, mint ahogy augusztus utolsó heteiben is 15-20 °C körül mozgott az időjárás. Ezekre az időszakokra a kánikularuhákat elkülönítettem egy könnyen elérhető fiókba, helyettük pulcsik és kabátok lógtak a szekrényben. Amikor júniusban beköszöntött az igazi nyár, azt a néhány pulcsit és kabátot lecseréltem a könnyebb anyagokra. Augusztus közepén viszont már elkezdtem ősziesíteni a ruhatáramat, hiszen láttam, hogy már nem lesz szükség a lengékre.

Petra szintén nem ragaszkodott volna a június elsejei kezdéshez, ő már hamarabb elkezdte volna hordani a nyári ruháit. Már május végén is viszonylag jó idő volt, tavasszal elkülönítette az összes izgi, színes ruháját, hogy majd nyáron kihasználja őket. Saját bevallása szerint nem kellett volna június elsejéig várnia.

Jó minőségű ruhákat válogass be!

Májusban beszereztem néhány nem túl jó minőségű felsőt másodkézből, fast fashion márkáktól. Nyár végére szét is mentek, és közben sem szerettem őket hordani, csak azért viseltem őket, mert nem volt jobb. Általában nem szoktam turkálóban sem rossz minőségű fast fashion darabokat vásárolni, ez most sem bizonyult jó ötletnek. Csak azért szereztem be őket, mert hirtelen ki szerettem volna egészíteni a kapszulát a hiányzó alapdarabokkal. A jövőben ezt elkerülném.

Ha valamit megunsz, azt ér lecserélni!

Volt néhány ruhadarab, amikhez nem viszonyultam túl nagy lelkesedéssel. Ezeket eltettem szem elől, és a helyükre bekerült más a szekrényemből.

A megunt daraboktól viszont nem kell megválni!

Petrának például volt olyan ruhája, amit tavaly nyáron eltett, mert nem volt hozzá kedve, idén ősszel viszont újra szerette volna hordani. Mivel mi is változunk, nem érdemes egyből kiszanálni az épp-nem-kedvenc ruháinkat, egy későbbi énünk lehet, hogy pont azt fogja a legjobban szeretni.

Gondolj a praktikusságra!

Petra a hűvösebb napokra beválogatta a vékony gyapjú kosztümnadrágját is, de amikor hideg volt, mégis máshoz nyúlt. A szeretett magassarkúival kapcsolatban pedig ezt osztotta meg:

“A magassarkú cipőimet nagyon szerettem volna viselni, de a melegben egyikbe sem tudtam belepasszírozni a lábamat. Így végül szinte csak a szandálomat és a sportcipőimet hordtam. Nem igazán vagyok egy nagy sportcipős, elég sokat elvett a szettek ‘petrás’ hangulatából.”

Petra hófehérkeként

Amiért nagyon ajánljuk

Összességében a kapszulagardrób tökéletes arra, hogy:

  • megbékélj a kevesebb több elvével,
  • kialakíts egy saját stílust, amiben jól tudod magad érezni akár hosszabb távon is,
  • átgondoltan, tervező szemlélettel állj hozzá a vásárláshoz, és
  • kreatívan kombináld a meglévő ruháidat.

A színes és mintás ruháktól sem kell megválnia annak, aki kapszulagardróbból szeretne öltözködni!

Mi hiszünk abban, hogy a kapszulagardrób is lehet izgalmas, színes és személyre szabott.

Petra barackszínű ruhában

Petra az újonnan a gardróbjába került Imogen Clothing ruhájában

Őszi kapszulagradrób!

Petrával mind a ketten folytatjuk a kísérletezést a kapszulagardróbbal ősszel is. Az időjárás miatt a rétegezhetőség nagyon fontos, így egy még jobban átgondolt, praktikusabb ruhatárra lesz szükségünk. Petra is és én is kevesebb egyberuhát fogunk ősszel hordani, és előkerülnek a nadrágok.

Petra őszi kapszulája kicsit sikkesebb lesz és ősz ellenére marad a vidám, virágmintás daraboknál. Én pedig megpróbálok a tavaly őszi ruhatáramhoz képest egy izgalmasabb kollekciót összeállítani. Szeretném, hogy ne csak egyszínű ruháim legyenek, és ne kizárólag a földszínek domináljanak. Bekerül pár minta és kiegészítő, és különösen odafigyelek a kombinálhatóságra.

Ha ti is kipróbálnátok a kapszulagardróbot, ne feledjétek:

ahhoz, hogy egy tökéletes, minden szempontnak megfelelő kapszulagardróbod legyen, idő kell. Senkinek sem sikerül elsőre!

Köszönöm, hogy elolvastatok! A fotókat a csodás Halmai Gyöngyinek köszönhetjük.

Legyen szép napotok,

Luca