Színtípus

Ismersz valakit, aki nagyon jól néz ki egy ruhában, ezért te is veszel egy hasonlót, és mégsem érzed jól magad benne. Ismerős? Ez azért van, mert ezerfélék vagyunk és ezerféle dolog áll jól nekünk. Ebben a cikkben a nagy népszerűségnek örvendő színtípus-elméletről írok nektek, és arról, hogy én hogyan találtam meg a saját színeimet.

2021. április 26.
olvasási idő: 6 perc

A színtípus-elmélet

A ruhák legszembetűnőbb tulajdonsága a szín. A színtípus-elmélet lényege, hogy ha jól kiválasztod a színt, akkor illeni fog a természetes adottságaidhoz és ha azt viseled, kipihentebbnek, harmonikusabbnak tűnsz. Nem a ruhára terelődik a figyelem, hanem te kezdesz el ragyogni. Ha viszont előnytelen színt hordasz, fáradtnak tűnsz, elnyom a ruha, azt látod, hogy valami nem stimmel.

Mivel jellemzően mindenki jól szeretne kinézni, elég nagy népszerűségnek örvend a színtanácsadás, ami a professzionális módja a színtípus megállapításának. Mielőtt továbbolvasnád a cikket, el szeretném mondani, hogy én nem voltam még színtanácsadáson, és nem gondolom azt, hogy minden esetben rá tudsz jönni te magad is a saját színtípusodra. Viszont ha érdekel és van hozzá affinitásod, szerintem jó kis játék, időtöltés, önreflexió lehet a színekkel való kísérletezés.

A színtípus szerinti saját kötésű felsőmben

A színtípusok

A színeknek három fő tulajdonsága van: színárnyalat (hidegebb/melegebb), telítettség (lágyabb/élénkebb) és világosság (világosabb/sötétebb). A négy fő színtípust a jellemzői a színek fő tulajdonságainak kombinációi alapján:

  • Tavasz: akinek a meleg, élénk, világos színek állnak jól
  • Nyár: akinek a hideg, lágy, világos színek állnak jól
  • Ősz: akinek a meleg, lágy, sötét színek állnak jól
  • Tél: akinek a hideg, élénk, sötét színek állnak jól

Mindegyik fő színtípus további három altípusra van osztva, aszerint, hogy a három alap színtulajdonság közül melyik a „legdominánsabb”. Így születik összesen 12 altípus: meleg tavasz, élénk tavasz, világos tavasz, hideg nyár, lágy nyár, világos nyár, meleg ősz, lágy ősz, sötét ősz, hideg tél, élénk tél, sötét tél.

Saját kötésű felső second hand darabokkal

Kapcsolatom a színekkel

A színtípusokkal először kamaszkoromban anyukám magazinjaiban találkoztam. Akkor azt gondoltam magamról, hogy biztos tavasz típus vagyok, mert a meleg és világos színek állnak jól. Viszont a tipikus tavasz árnyalatokban sosem éreztem magam jól, túl „színesek” voltak, ezért

azt gondoltam, hogy ez az egész színtípusosdi hülyeség, nekem pedig nem állnak jól a színek.

Úgyhogy maradt a jól bevált fekete. 8 évig csak feketét hordtam. 2019-ben viszont elkezdtem követni Mengyán Esztert, a @holyduckblog szerzőjét (akire nem tudok eleget hivatkozni), és aki sokat beszél a fenntartható, környezetbarát, tudatos ruhatár felépítéséről, melynek egyik fontos eleme a megfelelő színek kiválasztása. Eszter hatására elkezdett jobban érdekelni a téma, bekövettem egy csomó Instagram-fiókot és utánaolvastam a dolgoknak.

A színtípusomra végül 2020 nyarán jöttem rá, hogy hogyan, azt az alábbiakban olvashatjátok. 😊

Az alapok

A színtípusok alapját a bőrszín adja, az alapján lehet meghatározni, hogy hideg vagy meleg típus leszel-e. Ez talán a legnehezebb rész azok számára, akiknek nem egyértelműen „sárga” vagy „rózsaszín” a bőrük. A sárgásabb tónusúak általában meleg típusok, míg a rózsaszínes bőrűek hidegek (bár ez ettől sokkal összetettebb, de így a legegyszerűbb összefoglalni a témát). Nekem ebben a tekintetben szerencsém volt, mert teljesen egyértelműen sárga vagyok, nyáron bronzosra barnulok, tudtam, hogy semmiképp sem leszek hideg színtípus.

Az alaptónus meghatározásában általában a nemesfémek is tudnak segíteni: az arcodhoz közel inkább az ezüst vagy arany (esetleg bronz) ékszerek állnak jól? Számomra ez is teljesen egyértelmű volt: aranyat hordtam, az ezüst mindig is elnyomott, ez is erősítette bennem azt, hogy meleg típus vagyok. Kizártam tehát a tél és nyár típusokat - biztos voltam benne, hogy a hideg színek - akár élénkek, akár törtek, egyáltalán nem fognak jól állni.

Az évek tapasztalatai során rájöttem arra is, hogy az élénk színek nem állnak jól. Mindegy, hogy hideg vagy meleg, egyszerűen nem működik, teljesen elnyom, nem látom a saját arcom, ha valami nagyon harsány dolgot viselek. Ebből a kombinációból arra következtettem, hogy mivel a meleg, tört színek állnak jól, biztos valamelyik ősz típus leszek.

Ekkor viszont még nem éreztem annyira magaménak a dolgot, nem láttam magam „klasszikus ősz” típusnak, éreztem, hogy hiányzik belőlem az az aranyló melegség, ami az őszi falevelekkel beborított táj jellemzője. Az igazi őszi mély barnák, téglaszínek sem bizonyultak az igazinak, éreztem, hogy valami nem stimmel.

Így jöttem rá a színtípusomra

A nagy rájövetel

Ahogy említettem, 2020 nyarán jöttem rá a színtípusomra. Az történt, hogy csatlakoztam egy kapszulagardrób-kihíváshoz, amihez összeírtam a naplómba a ruháim tulajdonságát, akkor már fókuszáltan foglalkoztam a színekkel: feljegyeztem, hogy vagy meleg ősz, vagy lágy ősz típus vagyok.

Akkor már tudtam, hogy úgy lehet a leginkább rájönni a színtípusomra, ha figyelem, hogy hogy reagál az arcom a különböző színekre - a színtanácsadáskor is azt csinálják, hogy kendőket tesznek az arcod köré és azt nézik, hogy az egyes színek milyen hatással lesznek rád. Mivel nekem kendőkollekcióm nem volt és a ruháim sem voltak túl színesek, a kapszulakihívás során több ízben betértem turkálókba, próbálgattam ruhákat és vásároltam is pár cuccot (igaz, nem rengeteget). Folyton azt néztem, hogy az arcomhoz közel milyen szín áll jól. Vettem például egy terrakotta garbót, amit aztán nem éreztem az igazinak, mert valahogy sápasztott, túl telítettnek éreztem a színét. Vettem egy gyönyörű sápadt orgonaszínű felsőt is, amit aztán ha felvettem, zöld lett tőle a fejem. Gyorsan meg is váltam tőle. (A terrakotta garbó még megvan, mert amúgy nem szörnyű).

Az igazi áttörést egy “rezedazöld” egyberuha hozta, ami telitalálat lett.

A rezedazöld ruhában 2020 nyarán

Bár nem éreztem tipikus „ősz színnek”, megvettem a ruhát, elkezdtem hordani, és rengeteg pozitív visszacsatolást kaptam vele kapcsolatban.

A ruha színe nem volt kifejezetten meleg, sötétnek meg semmiképp sem mondanám, annál inkább jellemzője viszont a törtség. Ezen keresztül jöttem rá, hogy igazából nekem mindig is az élénkséggel volt bajom, mert tényleg a legtörtebb, legszürkésebb, “legkevésbé szín” színek állnak a legjobban.

Összeállt a kép: “lágy ősz” vagyok.

Tényleg segített a bekategorizálás, megtaláltam a neten a “lágy ősz” színpalettáját és elkezdtem szinte kizárólag azokat a színeket próbálgatni, amiket erre a színtípusra ajánlanak. A vásárlás és kiválasztás könnyebb lett, tudtam, hogy mi az, ami ki fogja emelni a jó dolgokat rajtam.

Fontos volt számomra az is, hogy ne korlátként éljem meg ezt a felfedezést, mert továbbra is azt szeretem az öltözködésben, hogy nincsenek szabályok. Ezért én a színtípusomat azóta is szinte csak a felsőimre alkalmazom, alul többnyire mindig feketét hordok. A következőkre viszont odafigyelek:

  1. amit magamnak kötök, passzoljon a színeimhez (benne van, hogy a végeredmény kicsit rusztikus kinézetű lesz és ha nem illik a színeimhez, könnyen elérem vele a nagyi-effektust, amit nem szeretnék). A képeken az első nagyobb, a színtípusomhoz illő kötött munkámat láthatjátok, amit second hand fonalakból készítettem.
  2. mivel smink nélkül a “színeimben” nézek ki a legjobban, és a COVID óta szinte végig otthon vagyok, odafigyelek arra, hogy az otthoni ruháim lehetőleg passzoljanak a színeimhez.

Ez az én személyes történetem, így hát nehéz lenne azt mondani, hogy van egy recept arra, hogy hogyan tudsz rájönni a saját színtípusodra: általában saját magunkat a legnehezebb bekategorizálni, mert teljesen máshogy látjuk magunkat, mint egy kívülálló. A legtöbben már a bőrtónus kérdésénél megakadnak, ilyenkor a legjobb, ha egy szakember segítségét kérjük és elmegyünk színtanácsadásra - már ha érdekel a téma.

Kötött felső

Akiktől tanultam

Mindenképp meg szerettem volna veletek osztani azt, hogy kiktől tanultam a legtöbbet a színtípusokról:

Köszönöm, hogy elolvastatok!

Luca