Truth Is Beauty

Te tudod milyen kisugárzása van az arcodnak? Cuki hippi, játékos boszorka, vagy inkább szofisztikált tündér? Ebben a bejegyzésben a Truth Is Beauty stílusesszencia-rendszeréről írok, és arról, hogy hogyan derítette ki a Reddit, hogy „szofisztikált tündér” kisugárzásom van.

2021. június 27.
olvasási idő: 4 perc

Folytatódik az öltözködési modelleket bemutató sorozatom, mellyel az a célom, hogy inspiráljalak benneteket arra, hogy közelebb juthassatok a saját stílusotok meghatározásához.

A személyes stílusunk tudatosítása segíthet bennünket abban, hogy fenntarthatóbb módon öltözködjünk: a tisztább önmagunkról alkotott kép nagyobb önbizalmat, több elfogadást és ezáltal kevesebb impulzusvásárlást eredményezhet.

A sorozat korábbi részeiben írtam a színtípusokról és a Kibbe testalkat-modellről. Én minden ilyen rendszert kritikusan kezelek és nem célom, hogy a teljes ruhatáram megfeleltessem bármelyik ilyen elméletnek. Hiszem azt, hogy mindenki egyedi és van, aki pont az összes szabály felrúgásával tudja magát megvalósítani.

Ebben a cikkben az interneten népszerű Truth Is Beauty rendszerét mutatom most be, melynek az a különlegessége, hogy a többi elmélettel ellentétben nem a testalkati adottságokat veszi figyelembe, hanem

kizárólag az arcunk vonásai és kisugárzása alapján tesz stílusajánlásokat – mindegy, hogy egyébként milyenek a testarányaid.

Számomra ez azért szimpatikus, mert az arcunkon, tekintetünkön, vonásainkon keresztül átjön valamennyire a személyiségünk is, amit a legtöbb, alkatokkal foglalkozó rendszer nem igazán vesz figyelembe.

Truth Is Beauty

A Truth Is Beauty bloggere 2008 óta foglalkozik öltözködéssel, öltözködési tanácsadással és színtanácsással. Kialakította saját stílusrendszerét, és már évek óta nők ezreinek segít önmaguk megtalálásában.

A modell 7 stílusesszenciát különböztet meg, melynek alapjait a Kibbe tipológia adja - drámai, természetes, klasszikus, gamine (fiús), romantikus. Az öt Kibbe-kategóriát az ingenue (naiva) és az ethereal (éteri) típusokkal egészíti ki.

Truth is Beauty

Íme egy gyorstalpaló az öt alaptípusról:

  • Drámai: méltóságteljes, intenzív, színpadias. „Színtiszta erő”.
  • Természetes: megközelíthető, barátságos, magabiztos. „Színtiszta könnyedség”.
  • Klasszikus: konzervatív, elegáns, letisztult. „Színtiszta elegancia”.
  • Fiús: örök fiatal, aranyos, srácos. „Színtiszta játékosság”.
  • Romantikus: érzéki, puha, vonzó. „Színtiszta szexepil”.

A két új típusról pedig egy kicsit bővebben:

A modell naivaként az „édesen csinos”, enyhén kislányos arcú nőkre gondol, akik jól néznek ki az „lányos” kiegészítőkben, mint például a masnik, hajpántok, virágocskák, egyszerű medálok és puffos ujjak. A naivákon viszont jellemzően nem mutatnak jól a nagyon szexi ruhák.

Az éteri típus egy nehezebben megfogható nőiességet sugall, ami semmiképp sem fiatalos vagy kislányos, de a szexitől is távol áll. Az éteri típusú nőknek kortól függetlenül „érett lélek” kisugárzásuk van, könnyen elhisszük róluk, hogy egy régi korból kerültek ide. Gyakran sorolják ebbe a kategóriába a lágy színtípusú (nem kontrasztos) embereket, hiszen ez is adhat egyfajta „jövőbe révedő”, vagy „a múltba elhalványodó” jelleget.

Az emberek nagy része a Truth Is Beauty rendszer szerint kevert típus: 2 vagy 3 főtípus jegyei jellemzik.

A Redditen tipizáltak

Bár fontosnak tartom a stylistok munkáját, még nem jött el az idő arra, hogy fizessek is egy stílus-szolgáltatásért, mert jobban szeretem magam felfedezni ezeket a rendszereket. Egyelőre azzal támogatom a munkájukat, hogy népszerűsítem a rendszerüket. A Truth Is Beauty elemzés 500 dollárba kerül, ami kb 175.000 Ft, ezt egy átlag magyar ember nem engedheti meg magának.

Ehelyett a szokásos módon megpróbáltam magam feltalálni. Ezúttal a Redditet hívtam segítségül: szelfiket posztoltam az r/dressForYourBody csoportba, ahol különböző stílusrendszerekről lehet diskurálni. Megkérdeztem tehát az internet népét, hogy szerintük melyik kategóriába passzolnék a leginkább.

Truth is Beauty

Azt sejtettem, hogy a „klasszikus” csoportba fogok tartozni – elég arányos vonásaim vannak, és tudtam, hogy a letisztult, egyszerű vonalak állnak a legjobban – ez az, amit ennek a típusnak ajánl a rendszer.

A Reddit úgy működik, hogy lehet felfelé és lefelé is szavazni a kommenteket, tehát ha valamivel nem értesz egyet, bátran adhatsz neki egy lefelé nyilat, és akkor lejjebb kerül a rangsorban – ezzel nem bántasz senkit, mert csak az összesített szám látszódik, az nem, hogy mennyi lefelé nyilat kapott a bejegyzés vagy komment. A végén a top hozzászólás fogja megmutatni, hogy mi az, amivel a legtöbb ember egyetért.

Az én típusom a top komment alapján lett klasszikus-éteri-naiva, melyet a „szofisztikált tündér”, „balerina” vagy „kifinomult osztályelnök” címmel ajándékozott meg a feltalálója (ezek a címek egyébként elég viccesek – én pl nehezen tudom magam elképzelni egy ceruzaszoknyában vonuló HÖKösként 😊). Elvileg akkor nézek ki jól, ha a szettem „egyben van”, ártatlan és légies. Azt a kiegészítést kaptam a jellemzéshez, hogy a naiva jellegemet még kinőhetem, mert kb 25 éves korig még gyakran van babafeje az embernek és idővel elveszthetjük azt.

A kombinált típusokra is létrehoztak Pinterest-táblákat, amik irányt mutatnak azt illetően, hogy hogy érdemes öltözködnünk. Kiragadtam néhány ajánlást a tündérkés táblámról:

Truth is Beauty

Összességében tudok azonosulni ezekkel a választásokkal: a légies, lányos ruhákat nagyon szeretem, csakúgy mint a finom anyagokat, selymeket. A naiva típusoknak gyakran ajánlják a félig vagy teljesen feltűzött hajat, amit én is nagyon szeretek magamon, és a visszafogott, enyhén csillogó ékszereket. Például egy ideje szeretnék igazgyöngy fülbevalót, szerintem ez passzolna a kifinomult, ábrándozó vonalhoz. Mióta tisztában vagyok a Truth Is Beauty típusommal, sminkben is szeretem erősíteni a naiva és éteri esszenciát csillogó szemsminkkel és highlighterrel. Húszévesen még beszóltak, hogy ilyet csak a kislányok hordanak, de már merem vállalni, mert tudom hogy engem inkább kiemel a fény, mintsem elnyom.

És ha egyszer lehetek tündérke, miért akarjak hippi lenni?

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod egy olyan emberrel, aki számára érdekes lehet!

Ha pedig te is kiderítenéd a típusod, írd meg az instán, hogy mi lettél!

Köszi hogy elolvastatok 😊

Luca