Őszi kapszulagardrób

Íme az első dokumentált próbálkozásom az őszi kapszulagardróbbal. Ebből a bejegyzésből megtudhatjátok, mik voltak a kezdeti nehézségeim, hogy gyűrtem le őket, és végül milyen ruhákat válogattam be.

2021. szeptember 28.
olvasási idő: 5 perc

Egyre többen írtok azzal kapcsolatban, hogy tetszik nektek a kapszulagardrób koncepciója, és ti is kipróbálnátok. Ez olyan sokat jelent nekem, hogy annak ellenére, hogy eleinte nehezemre esett az őszi ruhatáramat összeállítani, a ti visszajelzéseiteknek köszönhetően végül sikerült összeszednem magam, és így elkészült az őszi kapszulagardrób.

Őszi nehézségek

A hideg hónapokra sokkal nehezebb egy jól működő kapszularuhatárat összeállítani. Tavaly próbálkoztam vele, de az a kísérlet teljes kudarcba fulladt. Akkor még kevesebb fogalmam volt a stílusomról, és olyan ruhákat válogattam bele a kapszulába, amikről úgy gondoltam, szeretni fogom, de a nagy részüket nem kedveltem meg.

De miért nehezebb őszre kapszularuhatárat készíteni?

  • Meglepetés: a hideg, eső és szél miatt több ruhára van szükséged, mint a meleg hónapokban. A kapszulagardrób limitált darabszámából kifolyólag viszont érezheted úgy, hogy nincs elég cuccod.
  • Az időjárás elég változékony: szeptemberben 30°C, novemberben pedig fagy is előfordulhat. Erre egyetlen ruhatárat nehéz kialakítani.
  • A rétegezhetőség miatt egymással jól kombinálható darabok kellenek. A legjobb, ha akár 4-6 elemet is egymásra tudsz kapni, hogy ne fázz, és izgibb szetteket állíts össze. Egymáshoz ennyire jól passzoló ruhákat viszont nehéz összeválogatni.
  • Nem utolsósorban a hideg hónapokban kevesebb motivációja van az embernek izgalmasan felöltözni. Nekem legalábbis biztosan.

Saját rendszer: fokozatosság és kincsesfiók

Azt már megtanultam, hogy nem érdemes belehajszolni magunkat a kapszulagardróbozásba. Akkor jó elkezdeni, amikor azt érezzük, hogy készen állunk rá. Nekem például a nyári után kellett egy kis szünet, amikor is kísérletezgettem a meglévő ruháimmal. Nem voltam biztos abban, hogy pontosan mely ruháim kerüljenek be az őszi kapszulába, ezért

kialakítottam magamnak egy olyan rendszert, ami lehetővé teszi, hogy egy nagyobb ruhatárból válogassak, miközben egyszerre limitált darabszám van szem előtt.

Hogy működik a rendszerem?

Szezonváltáskor kétféle ruhatípust különböztetek meg:

  1. a kezdeti ruhatár: amit valószínűleg használni fogok a kapszulagardróbban, illetve
  2. a “bizonytalan” ruhák: pl. amit szeretek, de nem tudom hogy kombinálni, vagy csak nincs hozzá kedvem az adott pillanatban.

A kezdeti kapszulagardróbomat a vállfás szekrényemben tárolom.

A “bizonytalan” ruhákat pedig a könnyen elérhető “kincsesfiókomba” helyezem el.

A rendszerem úgy működik, hogy elindulok a kezdeti ruhatárammal, aztán ha abból hiányzik valami, azt a kincsesfiókból kikeresem és így bekerül a szekrénybe. Ha pedig valamit már nem érzek hasznosnak a szekrényemből, bepaterolom a kincsesfiókba. Ez számomra tökéletesen működik a változékony átmeneti időre és a “stílusbillegéseimre” is.

A kincsesfióknak hála egy hónapon keresztül volt időm ide-oda rakosgatni a ruháimat, mígnem összeállt a fejemben az, hogy mik lesznek azok a darabok, amik végül az őszi ruhatáramat fogják képezni.

A kincsesfiók

A dilemmáim

Ha már beszélek az ide-oda rakosgatásról, elmesélem nektek a dilemmáimat is.

Nyár végére az fogalmazódott meg bennem, hogy sokkal izgibben szeretnék öltözködni.

Mintás cuccaim nem nagyon vannak, a stílusom leginkább klasszikusnak mondható, nem nézek ki jól az extravagáns vagy túl divatos dolgokban. A színek terén meg pláne elég visszafogott vagyok, a harsány dolgok teljesen elnyomnak.

Az utóbbi időben egyébként sokat haladtam azzal, hogy megértsem, miért pont ezek működnek rajtam (itt olvashatsz különféle stílustipizáló rendszerekről). Most viszont mégis úgy éreztem, hogy valami extrábbat szeretnék virítani.

Emiatt, és a kincsesfióknak köszönhetően kísérleteztem mintákkal, sziluettekkel, színekkel, textúrákkal is. Mígnem arra jutottam, hogy nem véletlenül vannak többnyire egyszerű és letisztult ruháim, és hogy kapszulagardróbot képtelen leszek sokféle izgi ruhával létrehozni.

Úgyhogy lejjebb adtam az izgiségből, és bevallottam magamnak: a visszafogott elegancia áll hozzám közel, én pedig magamat szeretném öltöztetni, nem valami mesebeli extravagáns dívát.

A kiválasztott ruhák

A kapszularuhatárba végül 26 ruhadarabot és 12 kiegészítőt válogattam be. Ez összesen 38 darab. Ilyen kevés ruhából még sosem öltözködtem ősszel, és kíváncsi vagyok, hogy fog működni. A kincsesfiók továbbra is létezik, és bár szeretnék most egy ideig nem hozzányúlni a ruhatáramhoz, elképzelhetőnek tartom, hogy a tél közeledte felé módosítani fogok. Vásárolni viszont mostantól legalább 6 hétig nem szeretnék.

Ahogy a ruhatáram, úgy az életmódom is kezd összerázódni: az életvitelszerű biciklizést őszre teljesen feladom, így legalább amiatt nem kell dilemmáznom, hogy összehozzam az eső- és szélálló praktikus, de csinos szetteket. A kényelem viszont nagyon fontos a számomra, ez cipők és ruhák terén is az egyik fő szempontom. Már nem szeretnék feszengeni.

Ami a színeket és anyagokat illeti: egyszerre jelennek meg a nagy kontrasztok (a sok fekete alsó miatt), illetve a ködös lágy ősz színek (földszínek, zöldek, zöldeskékek). Az anyagok közül pamut, viszkóz, selyem, gyapjú, kasmír, némi angora és egy kevés műszál jellemzi a ruhatárat. A legtöbb ruhám gépi vagy kézi kötött, az alsók és kabátok kivételével. A minták nem jellemzők a ruhatáramra, összesen 2 mintás darab került be végül, és ezt egy bölcs döntésnek gondolom. 😊

Kapszulagardrób színek

Felsők (12)

A felsők terén határozottan fejlődtem. Korábban szinte kizárólag bő szabású felsőim voltak, amire a karcsúsított pulcsikat és kabátokat igencsak nehéz volt felhúzni. Erről a problémáról korábban írtam a tavaszi kapszulagardróbos cikkemben. Azóta bekerült a ruhatáramba pár alakkövető felső, ami igencsak megkönnyíti az életemet a rétegezhetőség szempontjából.

Ekrü csónaknyakú felső (új, Petra @wakemeinspring varrta nekem), bézs ujjatlan, mandula garbó, bézs hosszúujjú, mintás blúz (új), türkiz viszkózblúz, kézzel kötött gyapjúfelső, szürke body, kék ujjatlan garbó, fekete garbó, szürke selyeming, taupe csónaknyakú felső.

Alsók (5)

Az alsóim a színek terén borzasztó egysíkúak, hiszen hidegebb időben még mindig csak feketét hordok alul. Lehet, hogy lassan elfogadom, hogy így érzem magam jól, és nem próbálok meg változtatni rajta. Vagy ki tudja, mit hoz a jövő. 😊

Fekete elöl gombolós pamutszoknya, fekete skinny jeans, fekete elegáns szoknyahatású bőszárú nadrág, sötétkék élére vasalt szövetnadrág (új), fekete fényesebb hatású skinny jeans (új).

Rétegek (9)

Rétegek terén már kicsit izgalmasabb a ruhatáram, bár ott is inkább a szabások és anyagok azok, amik különlegessé teszik a darabokat. A legtöbb ember számára rém unalmas lehet ez is, de én jól érzem magam bennük és úgy érzem, passzolnak hozzám.

Bézs kasmírkardigán, homokszínű denevérujjú gyapjúkeverék pulcsi (új), szürke angora-mix denevérrujjú pulcsi, zöld angora-mix denevérrujjú pulcsi (új), barack merino-selyem vékony pulcsi, barna merinogyapjú vékony pulcsi, Sherlock-pelerin, bajor keki szövetkabát, bézs Ted Baker ballon.

Kiegészítők

Kiegészítők (12)

  • 3 táska: nagy fekete bőr totebag, fahéjszínű Vince Camuto hasított bőr kézitáska, szürke kistáska.
  • 3 cipő: barna magassarkú (új), szürke ballerina (új), fehér tornacipő.
  • 5 sál: mályvabarna gyapjú-selyem (saját szövés), homokszínű kasmír-selyem (saját szövés), rózsaszín sávos bourette selyem (saját szövés,), nyomott mintás selyemszatén, sárga plisszírozott.
  • …és 1 gyapjúkalap!

A ruháimat másodkézből szereztem be (ahova azt írtam, hogy “új”, az azt jelenti, hogy számomra új). Ez alól kivétel két táska, a sálak, amiket szőttem és a bézs hosszúujjúm, amit kb 2014-ben vettem egy fast fashion boltban és azóta is hordom.

Szokás szerint a szetteket az Instagramon fogjátok látni sztori formájában.

Remélem, hasznosnak találtátok ezt a bejegyzést!

Köszi, hogy elolvastatok!

Legyen szép napotok,

Luca