10x10

10 ruhadarabot viseltem 10 napon keresztül. A tapasztalataim.

2021. március 01.
olvasási idő: 7 perc

Kötni

Lee Vosburgh, a StyleBee kanadai bloggere 2015-ben indította a 10x10 kihívást, melynek lényege, hogy új ruhák vásárlása helyett inkább a saját szekrényünkből öltözködjünk és legyen az öltözködésben az az izgalom, hogy mit tudunk kihozni a meglévő ruhatárunkból. A kihívással Mengyán Eszter (@holyduckblog) fenntartható divattal foglalkozó bloggernél találkoztam először, most viszont az Instagramon keresztül @theminimalistgirlnexdoor felhívásához csatlakoztam. Még sose próbáltam ilyet, ezért gondoltam, elmesélem nektek a tapasztalataimat.

A ruhák

Mivel már egy ideje ismertem a kihívás feltételeit, tudtam, hogy nagyjából milyen szempontok a fontosak: a ruhák legyenek rétegezhetők és melegek, színben-stílusban megegyezzenek, hogy könnyen lehessen őket variálni, valamint a tervezett tevékenységekhez kényelmesek, praktikusak és alkalomhoz illőek legyenek. Ezeket szem előtt tartva nem volt nehéz dolgom a versenyzők kiválasztásánál, egyszerűen kinyitottam a szekrényem, és kivettem azokat a ruhákat, amiket erre ideálisnak gondoltam. 3 perc alatt meg is voltam. Ehhez természetesen kell az, hogy

rendezett és átlátható szekrényem legyen, hogy csak a szezonális ruhák legyenek elöl, és hogy tudjam, hogy mit szeretek hordani.

Idáig eljutni önmagában is sok munkával jár.

Ami a színpalettát illeti, egy visszafogott, tört színekből álló skálát választottam. Lehettem volna bevállalósabb, de egyrészt nincs túl sok színes ruhám, másrészt ezekhez volt kedvem. Bézsek, szürkésbarna (taupe), szürkéskék, szürke és fekete színű ruhák kerültek be a mini-ruhatáramba, melyeket kiegészítettem a fahéjszínű szövetkabátommal és bokacsizmámmal, valamint egy nagy fekete tote bőrtáskával.

Az, hogy színek voltak a ruháimban, már így is nagy előrelépés számomra, hiszen kb 10 évig csak feketében jártam, és egyébként büszkén idéztem Csehov Sirályát, amikor valaki erre megjegyzést tett:

Medvegyenko: Miért jár mindig feketében?

Mása: Az életemet gyászolom. Boldogtalan vagyok.

Bár ez inkább amolyan spleenes életérzés volt, nem kell mély depresszióra gondolni, azért úgy érzem, kezdek kikászálódni belőle és tanulom azt, hogy tudjam előnyömre használni a színeket. Mert tényleg hatásuk van a hangulatunkra!

Ha megnézitek a kiválasztott ruháimat, feltűnhet, hogy minden elég egyszerű. Nem szeretem a mintákat, feliratokat, hivalkodó dolgokat. Szeretem viszont, ha jó minőségű, szépen megvarrt, finom anyagú ruháim vannak, meg az se árt, ha van valami szofisztikált csavar bennük (ez utóbbi viszont az a szempont, aminek a legnehezebb megfeleltetni a ruhákat, kevés ilyet találok).

Érdekelt párótokat, ezért írok egy kicsit a kihívásban szereplő ruhákról. Annyi a közös bennük, hogy mindet turkálóban vásároltam.

Alsók

  1. Fekete skinny jeans. Bár ez a nadrág egyáltalán nem tökéletes, mégis a ruhatáram egyik alapja. Szeretem, ha alul vékony sziluettje van az outfitemnek. Ez egy H&M nadrág, amit a Blaha Lujza-téri Cream-ben vettem 2020 októberében, teljesen új állapotban 2000 Ft-ért. 86%-os a pamuttartalma, a minősége nem a legjobb. Szabásban is lehetne jobb, túl magas a dereka az én testalkatomhoz. Amíg nem találok egy minden szempontból tökéletes fekete farmert, addig viszont hordani fogom.

Ennyiszer viseltem: 6/10

  1. Fekete pamutszoknya. Ezt a szoknyát nagyon szeretem. Szintén a Creamben vettem a nadrággal együtt, szintén 2000 Ft-ért. A szoknya márkája Turnover, nem sok mindent találtam róla, de egy holland designer márkának tűnik. A szoknya színe fekete, elöl érdekes gombolós megoldása van. Anyaga 100% pamut, chino szövésű, ami majdnem olyan, mint a farmer, csak sokkal puhább.

Ennyiszer viseltem: 4/10

Kötni

Felsők

  1. Szürke selyemblúz. Színe egy nagyon érdekes szürke (igen, szürke meg szürke között is rengeteg különbség van!). Payne’s grey-nek hívják, egy sötét kékesszürke árnyalat, melyet festésnél fekete helyett szoktak használni színek kikeveréséhez (mivel a feketéhez képest kevésbé intenzív, könnyebben el lehet vele érni a kívánt árnyalatot). A blúz márkája SELECTED / FEMME, mely egy dán márka. Ez a blúz megvan nekem minimum 5 éve, akkor is turkáltam valahol (már nincs meg, hogy hol és hogy mennyiért). Bár a színe nem annyira áll jól, mégis nagyon szeretem, mert van egy izgalmas szaténszalag a dekoltázsnál, amit össze lehet kötni masniba. Az anyaga és a szabása miatt egy visszafogott eleganciát ad az outfiteknek.

Ennyiszer viseltem: 2/10

  1. Törtfehér hosszúujjú cowl nyakkivágással. A márkája Kontatto, a ruhadarab Olaszországban készült. Anyaga viszkóz-poliészter, gépi kötésű, könnyű, rugalmas anyag, szépen felveszi a test vonalait. Talán ez a kivágás nem a legelőnyösebb számomra, de a felső színét és könnyűségét nagyon szeretem, ezért továbbra is hordani fogom. Ezt egyébként egy Cream outletben vettem 2020 augusztusában 190 Ft-ért, azóta is szeretem hordani.

Ennyiszer viseltem: 2/10

  1. Taupe hosszúujjú. Ez egy átlapolós, gépi kötésű szürkésbarna színű hosszúujjú, mely a derékrésznél egy széles duplán bordázott kötéssel van megvalósítva. Egy Cream outletben vettem 190 Ft-ért 2020 szeptemberében. Az anyagösszetétel rá van írva a címkéjére, de biztos vagyok benne, hogy nem valós az állítás. Azt hazudja, hogy 30% kasmír, 25% gyapjú, 20% selyem, 15% pamut és 10% spandex. Az anyag műszáltartalma sokkal magasabb, mint 10%. Valamennyi természetes anyag van benne, de biztos nem ennyi. A felsőt egyébként a színe és szabása miatt nagyon szeretem, a bolyhosodását kevésbé. Márka nincs feltüntetve a ruhadarabon, csak annyi, hogy Made in China. Nincs több hozzáfűznivalóm, majd lecserélem, ha találok jobbat.

Ennyiszer viseltem: 3/10

  1. Mandulaszínű garbó. Télen nagyon szeretem a garbókat, jó alapot adnak bármihez. Ezt a darabot januárban vettem egy Cream outletben 590 Ftért. A márkája TQF Collection, nem tudok semmit róla, de ez egy fast fashion darabnak tűnik, az anyaga túl vékony, szinte átlátszó. Anyagösszetétele viszkóz-elasztán, ami szerintem az egyik legkényelmesebb mix. A garbó színét és szabását viszont nagyon szeretem, lehet, hogy aláöltözővel fogom a továbbiakban viselni.

Ennyiszer viseltem: 3/10

Kötni

Rétegek

  1. Kék ujjatlan garbó. Ezt a darabot azért válogattam be, mert gondoltam, hogy kicsit megnöveli a variálhatási lehetőségeket: bármelyik hosszúujjúhoz felvehetem, és tök máshogy fog kinézni. Végül nem annyira használtam ki, nem is tudom, miért. A színe ennek sem a legjobb számomra, túl hideg. Egyébként az anyaga viszkóz-elasztán, és januárban vettem kb 500 forintért.

Ennyiszer viseltem: 1/10

  1. Kék pulcsi. Ezt a pulcsit januárban szereztem be 200 forintért az egyik Humanában. Márkája Jackpot, összetétele 100% biopamut. Gépi kötésű, magas, lehajtható nyakkal. A 10x10 kihívással vetettem be, összességében nem lett a legnagyobb kedvencem. A színe túl hideg a bőrtónusomhoz. Ettől függetlenül hordani fogom még, hátha jobban megszeretem.

Ennyiszer viseltem: 2/10

  1. Szőrme mellény. Ez a ruhadarab volt az abszolút kedvencem. 2020 novemberében szereztem be egy Hádában, egészen véletlenül akadtam rá, épp lakástextilt kerestem. Ott volt a műszőrmék között. Megörültem neki, mert tudtam, hogy nagyon szeretni fogom a színe és az anyag tulajdonságai miatt. 3000 Ft-ért vettem. A 10x10 kihívás Joker ruhadarabja lett, melegen tartott végig, mindenhez passzolt és mindegyik – amúgy egyszerű – összeállításnak adott egy plusz textúrát, különlegességet.

Az Instagramon sokszor leírtam, hogy újonnan szőrmét nem vennék, de szeretettel hordom a másodkézből beszerzett mellénykémet addig, amíg bírja.
Ennyiszer viseltem: 8/10

  1. Bézs kasmírkardigán. Ez egy 100% kasmír kardigán, melyet nagyon szeretek: vékony, de nagyon meleg és puha. Talán egy picit hosszabb, mint szeretném, de nem baj, mert legalább melegít. Gyártója Xandres, mely egy középkategóriás belga márka (nem fast fashion és nem is designer), 200 euró körül mozognak az újonnan beszerezhető kasmírkardigánjaik. Nem emlékszem, mikor vettem és mennyiért és sajnos nem találtam meg a feljegyzéseim közt, de tudom, hogy ezt is a Cream-ben vettem.

Ennyiszer viseltem: 2/10

Kötni

Kiszámoltam, összesen 8670 Ft-ból öltöztem (nincs benne a kasmír pulcsi és a selyemblúz, de amennyire emlékszem, a pulcsi 2000 Ft lehetett, a blúz pedig 500 körül).
12000 Ft-ból biztosan kijön viszont a 10 ruhadarab, a 10 napra. Nem rossz, ugye? Lehet ettől sokkal kevesebb és több pénzből is öltözködni, de én elégedett vagyok ezekkel a ruhákkal, és igazán jó szolgálatot tettek nekem a kihívás alatt is.

A kihívás tapasztalatai

Összességében nagyon jó élményeim voltak ezzel a 10 nappal kapcsolatban. Nem terveztem meg előre, hogy melyik nap mit fogok felvenni, hanem mindig ahhoz nyúltam, amihez épp kedvem volt. Tudtam csinosabban és rohangálósabban is felöltözni, minden kényelmes és praktikus volt. Az alsókat nem szoktam gyakran mosni, azok bírták végig a kihívást, a felsők közül volt, amit kimostam a kihívás alatt.

Annyit hozzá kell még tennem, hogy most a COVID ideje alatt nagyobb részben otthonról dolgozom, ezért nem viseltem mindegyik összeállítást egész nap. Kíváncsi lennék, hogy működik a 10x10, ha mondjuk minden nap 10-14 órát kell eltöltenem a kiválasztott ruhákban.

A kihívás végefelé, amikor már jobb idő volt, hiányzott a többi ruhám, és hogy egy kicsit máshogy öltözködjek. Egyébként nagyon jól éreztem magam, és

szeretnék majd ettől nagyobb, teljes szezonra kiterjedő kapszulagardróbot csinálni.

Kötni

Önkifejezés öltözködés által

Mióta az eszemet tudom, többnyire turiból öltözködöm. Ezt nagyon sokáig titkoltam, mert gáz volt és kinéztek volna érte. Szerencsére mára már kezd egyre elfogadhatóbb lenni, sőt, menő, hogy valaki másodkézből öltözködik, hiszen egyre fontosabb szempont a fenntarthatóság az élet minden területén.

Azért írok én is erről a blogon, hogy előlendítsek a téma elfogadottságán, és megmutassam, hogy igenis lehet ízlésesen öltözködni turis cuccokból. Ehhez sem árt viszont, ha ismered magad – ha tudod, hogy mit szeretnél kifejezni a ruháiddal, mi az, ami előnyösen áll, és végül, hogy felismerd a minőségi ruhákat, amik hosszú ideig a ruhatáradban maradhatnak.
Ezekhez próbálok majd nektek a saját tapasztalataimmal segíteni.

Azt találtam ki, hogy az Instagramon elindítok egy sorozatot, melyben

minden hónapban kiemelek egy öltözködéssel kapcsolatos témát. A cél, hogy jobban megismerjük magunkat és ruháinkat, és ezáltal tudatosabb vásárlók legyünk.

Kötni

A márciusi hónap témája: A ruha: második bőr.

Velem tartotok? Én nagyon izgatott vagyok!

Köszönöm, hogy elolvastátok a bejegyzésemet!

Legyen nagyon szép napotok :)

Luca